Allergieën in de herfst en winter? Ontdek hoe cannabis helpt
Veel mensen krijgen in de herfst te maken met klachten die lijken op hooikoorts. Herkenbaar? Ontdek hier hoe wiet helpt bij deze en andere allergieën.
Een onderzoek, gefinancierd door het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse, heeft géén verband gevonden tussen langdurig medicinaal cannabisgebruik en veranderingen in hersenfuncties met betrekking tot geheugen, beloning of zelfcontrole.
Deze studie wordt beschouwd als een van de eerste onderzoeken naar langetermijnverschillen in de hersenen van patiënten die cannabis gebruiken voor medische symptomen, in vergelijking met een controlegroep.
Omdat de deelnemers van tevoren niet stevig cannabis gebruikten en voor het eerst medicinale cannabis kregen, was het onderzoek ‘uniek gepositioneerd’ om de hersenen te onderzoeken voor en nadat ze regelmatig cannabis begonnen te gebruiken. “Een periode die gewoonlijk moeilijk vast te leggen is”, aldus de onderzoekers.
De bevindingen, die zijn gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Open Network, suggereren dat licht tot matig gebruik van cannabis om medische redenen mogelijk weinig invloed heeft op de hersenfunctie, zelfs op de lange termijn.
Het onderzoeksteam volgde 57 deelnemers die een medicinale cannabispas hadden aangevraagd voor angst-, depressie-, pijn- of slapeloosheid. De deelnemers waren tussen de 18 en 65 jaar oud, de meerderheid was vrouw en blank.
Het doel was om vast te stellen of er een verband was tussen een jaar lang medicinale cannabisbehandeling en hersenactivatie tijdens cognitieve processen die betrokken zijn bij cannabisgebruik?
Er werden MRI-scans gemaakt van de deelnemers aan het begin van het onderzoek en na een jaar behandeling met medicinale cannabis. Deze werden vervolgens vergeleken met die van een controlegroep ‘gezonde’ mensen.
Volgens de resultaten verschilden de werkgeheugen-, belonings- en remmende controletaken statistisch niet van de basislijn tot één jaar en waren ze niet geassocieerd met veranderingen in de frequentie van cannabisgebruik.
“Dit suggereert dat cannabisgebruik voor medische doeleinden, binnen de momentopname van cognitie die werd vastgelegd door deze taken en binnen een overwegend oudere, blanke, vrouwelijke en over het algemeen goed opgeleide populatie, geen significante associatie had met hersenactivatie of cognitieve prestaties”, stellen de auteurs.
Het onderzoek had een aantal beperkingen die naast de bevindingen in overweging genomen moeten worden, waaronder het beperkte aantal deelnemers en het gebrek aan diversiteit in demografie.
De auteurs bevelen dan ook aan om verder onderzoek uit te voeren bij meer diverse populaties om te begrijpen hoe verschillen in (cannabis) producttype, hoeveelheden en gebruikspatronen de hersenen kunnen beïnvloeden bij cannabisgebruikers voor medische symptomen. Ze concluderen echter: