(advertenties)
(advertentie)
Een groot deel van de patiënten die cannabis krijgt tegen pijn- of angstproblemen, stopt met benzodiazepines. Uit onderzoek blijkt dat bijna 50 procent van de patiënten de voorkeur geeft aan cannabis in plaats van de verslavende en schadelijke medicatie.

Cannabis i.p.v. Benzo’s

Uit een observatie-studie van Canabo Medical blijkt dat 40 procent van de patiënten die medicinale cannabis krijgt tegen pijn en angst, binnen 90 dagen stopt met benzodiazepines. Binnen een jaar na het starten van de cannabis-therapie stijgt dat cijfer zelfs naar 45 procent.

Benzodiazepines zijn kalmerende medicijnen die ook wel bekend staan als valium, pammetjes (diazepam, oxazepam etc.), slaap- en kalmeringspillen en benzo’s. Vroeger werden deze middelen veilig geacht, tegenwoordig weten we echter beter. De pillen zijn erg verslavend en mogen dan ook maar kort gebruikt worden, wat helaas weinig gebeurt. Ook hebben ze schadelijke bijwerkingen op de langere termijn.

Veelbelovend onderzoek

De data voor dit onderzoek komt van ruim 1.500 Canadese patiënten, van 15 Canabo medicinale cannabis-klinieken. Dr. Neil Smith, de CEO van Canabo, vindt de resultaten veelbelovend en zegt in een persbericht: ‘Bij dit soort onderzoeken verwachten experts gemiddeld een efficiëntiepercentage van 10 procent. Als je dan 45 procent ziet, bewijst het weer dat de medicinale cannabis-industrie voor een waar keerpunt gaat zorgen.’

Weg met die pillen! Bijna de helft van de participanten stapte volledig over naar medicinale cannabis. [Foto: shutterstock/Mila Supinskaya Glashchenko]

Pijn en angst

De gemiddelde leeftijd van de participanten was bij dit onderzoek 48 jaar. Van de deelnemers had 43 procent een tijdelijke of permanente fysieke beperking. De meerderheid was vrouwelijk (60 procent) en zocht iets tegen de pijn. Maar 27 procent van de onderzoeksgroep was geïnteresseerd in de behandeling van een psychische aandoening. De participanten met een neurologische aandoening waren samen goed voor 11 procent van de totale onderzoeksgroep.

Enthousiast

Neil is erg enthousiast geworden door deze studie, maar zegt dat er nog veel werk te doen is. ‘We hopen formele trials te kunnen uitvoeren. Zowel bij ons, als in samenwerking met anderen die de – volgens de CEO – meest veelbelovende ontwikkeling sinds jaren verder willen analyseren.’

Naast benzodiazepines is het bedrijf ook bezig met het verzamelen van data over cannabis als mogelijke vervanger van opiaten. Gezien eerdere onderzoeken kunnen we daar ook positieve resultaten van verwachten. De benzo-studie zal binnenkort officieel worden gepubliceerd in het Dalhousie Medical Journal. Tot dan moeten we het doen met een persbericht op de website van Canabo.

[Openingsfoto: shutterstock/HighGradeSnaps]