(advertenties)
(advertentie)
Verwacht werd dat legale medicinale cannabis voor een verhoogd aantal wietgebruikers en cannabis-gerelateerde ziekenhuisopnamen zou zorgen. Maar uit een recente studie blijkt dat niet het geval. Wetenschappers vonden daarentegen dat legale cannabis zorgt voor een daling in het aantal opiaten-gebruikers, en dat is goed nieuws! 

Minder opiaten

Uit een wetenschappelijke analyse uitgevoerd door Yuyan Shi van de Universiteit van Californië blijkt legale medicinale cannabis een zeer positieve invloed te hebben op opiaten-gerelateerde problematiek. Zij publiceerde daarover een rapport in Drug and Alcohol Dependence. De analyse bewijst dat ziekenhuisopnames voor verslaving of misbruik van opiaten-pijnstillers gemiddeld met 23 procent daalden in staten waar medicinale cannabis legaal is. Over het algemeen daalde dat cijfer 13 procent.

Tegelijkertijd ontkracht de studie een veelgehoorde angst voor de legalisering van mediwiet. Namelijk dat het zou leiden tot een verhoging in cannabis-gerelateerde ziekenhuisopnames. “In plaats daarvan heeft de legalisering mogelijk gezorgd voor een verlaging van het aantal ziekenhuisopnamen gerelateerd aan opiaten-pijnstillers.”

Cannabis als oplossing

De studie levert veelbelovende resultaten voor het mogelijk oplossen van de opiaten-crisis in de VS. Dagelijks sterven daar nu 91 mensen per dag aan de gevolgen van opiaten-gebruik. Shi zegt erover in een e-mail aan NBC news: “Deze studie en enkele anderen bewijzen de potentie van het legaliseren van medicinale cannabis in het tegengaan van de opiaten-crisis en opiaten-misbruik.”

Legale mediwiet zorgt niet voor een verhoging van wiet-gerelateerde ziekenhuisopnames, maar verlaagt juist opiaten-gerelateerde ziekenhuisopnames. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

De wetenschapper analyseerde om tot deze conclusie te komen de ziekenhuisgegevens van 27 staten in de jaren 1997 tot 2014. Van de geanalyseerde staten legaliseerden er negen medicinale cannabis in die tijd. Maar niet alleen deze studie laat de positieve invloed van legale mediwiet zien. Eerder werd bewezen dat er minder jonge verkeersdoden vallen in staten van de VS waar medicinale cannabis legaal is. Ook het aantal zelfmoorden wordt positief beïnvloed door legale mediwiet.

Federale tegenwerking

Helaas ziet niet iedereen de voordelen van het legaliseren van medicinale cannabis. De hoogste rechter in de VS, Jeff Sessions, zei onlangs nog op een persconferentie: “Ik ben verbouwereerd over de suggestie dat het legaliseren van medicinale cannabis de heroïne- en opiaten-crisis kan oplossen. Mensen kunnen dan het ene levens-verwoestende middel inruilen voor een ander.” Aha, oké meneer Sessions. Gelukkig bewijst wetenschappelijk onderzoek nu zijn tegendeel.

[Openingsfoto: shutterstock/Roxana Gonzales]