(advertenties)
(advertentie)
Wie vaker cannabis heeft gebruikt, weet dat je er rode ogen van kunt krijgen. Het is – naast een tevreden blik – een van de meestvoorkomende fysieke symptomen van cannabisgebruik. Maar hoe kan het eigenlijk dat (bijna) iedereen die cannabis gebruikt rode ogen krijgt?

Rode ogen na cannabis-gebruik

Geen paniek, het is absoluut niet erg om rode ogen te krijgen na het gebruik van wietolie of een ander cannabis-product. Het fenomeen is zelfs gelinkt aan de reden waarom cannabis goed werkt tegen glaucoom. Maar hoe komt het nu precies dat je rode ogen krijgt na het inhaleren van cannabis, het druppelen van wietolie of ander cannabis-gebruik?

Cannabis allergie

Er wordt weleens gezegd dat rode ogen na het roken van cannabis een allergie voor de rook van wiet is. En het klopt, je kunt allergisch zijn voor wiet. Maar ook als je de rook van een sigaret in je ogen krijgt kun je rode ogen krijgen. Dat suggereert dat de ogen sowieso niet zo gek zijn op rook, best wel logisch ook.

Niet iedereen heeft baat bij cannabis, je kunt er namelijk ook allergisch voor zijn! [Foto: shutterstock/ Anan Kaewkhammul]

Als je verder kijkt zie je al gauw genoeg dat – hoewel deze theorie best wel wat waarheid bevat – dit niet verklaart waarom je rode ogen krijgt na het eten of vaporizen van wiet. Zelfs wanneer je cannabisolie gebruikt kun je rode ogen krijgen. Dus rook vermijden is geen oplossing om geen rode ogen te krijgen door cannabis-gebruik.

Glaucoom

De meest voor de hand liggende verklaring van dit fenomeen is tegelijk het meest bekende component uit cannabis: THC. Een van de effecten van de stof is namelijk het verlagen van de bloeddruk, waardoor je bloedvaten en haarvaten – die ook in het oogwit voorkomen – verwijden en beter zichtbaar worden.

Het gebruik van cannabis verlaagt ook de druk ín het oog en is daarom zeer succesvol bij het behandelen van glaucoom. In de Journal of the American Medical Association is een onderzoek gepubliceerd dat bewees dat cannabinoïden de oogdruk bij 60 tot 65 procent van de patiënten met een kwart verlaagt. Omdat het effect van gerookte of verdampte wiet maar 3 tot 4 uur aanblijft hebben andere, langer werkende medicatievormen zoals wietolie veel potentie op dit gebied.

Cannabis verlaagt effectief de druk in het oog, waardoor het een goed medicijn tegen glaucoom is. [Foto: shutterstock/Shidlovski]

Ernst

Kwaad kan het dus absoluut niet. Rode ogen zouden je zelfs kunnen helpen in het geval van een verhoogde oogdruk. Maar hoewel het dus fysiek geen probleem is, is het voor de buitenwereld nog wel zichtbaar. En mocht je nu in een situatie zitten waarin je je cannabis-gebruik liever geheim houdt (liever niet, want hoe meer mensen erover praten des te eerder het normaliseert) zijn er oogdruppels te krijgen met een verzachtende werking, die je snel van je rode ogen af helpen. Je bestelt ze bijvoorbeeld bij Azarius voor maar 6.95 euro.

[Openingsfoto: shutterstock/sruilk]