(advertenties)
(advertentie)
Niet alleen de annabisplant bevat geneeskrachtige cannabinoïden. Hoewel het voorkomen van de stoffen in wiet wel de reden is dat er veel onderzoek naar de therapeutische werking van cannabinoïden is gedaan. Maar in werkelijkheid zijn er meer planten in de natuur te vinden die cannabinoïden bevatten en het endocannabinoïden-systeem stimuleren.

Om cannabinoïden en het endocannabinoïden-systeem beter te begrijpen, onderzoeken wetenschappers en botanisten verschillende andere planten die gebruikt worden in natuurlijke medicijnen op het voorkomen van cannabinoïden. Deze volgende zes planten bevatten geneeskrachtige cannabinoïden of stimuleren het endocannabinoïden-systeem (ECS) op een andere manier.

1. Echinacea

Deze plant staat er vooral om bekend goed tegen verkoudheid te werken. Het wordt ook gebruikt voor het verlichten van angst, vermoeidheid, migraine en artritis. Echinacea werkt nét iets anders dan cannabis omdat het in plaats van met cannabinoïden, met cannabimimetica het ECS stimuleert. En dan met name de CB2-receptor. Zoals THC uit cannabis doet, reguleren N-alkylamides (NAAs) het immuunsysteem, pijn en ontstekingen.

Echinacea purpurea [Foto: shutterstock/Buslik]

2. Champagneblad – Acmella oleracea

Acmella oleracea, beter bekend als champagneblad, is een plant die vooral voorkomt in het Amazone-gebied. Het wordt in die regio door inheemse gemeenschappen verwerkt tot een pijnstillende gel. Volgens trials van de Cambridge University blokkeert de gel de pijnreceptoren op zenuwuiteinden.

De werkzame componenten in deze plant zijn N-Isobutylamides. Net als andere cannabinoïde-achtige stoffen reguleren zij pijn en ontstekingen. Het natuurlijke product wordt vooral in de mond gebruikt voor kwalen als dwarse verstandskiezen of baby’s die tandjes krijgen – iets waar anders geen natuurlijk alternatief voor is.

De Acmella oleracea in bloei. [Foto: shutterstock/Skyprayer2005]

3. Strobloem – Helichrysum umbraculigerum

Deze bloem vindt zijn origine in Zuid-Afrika. Het stabiliseert de stemming en heeft anti-depressieve werking dankzij een hoog gehalte cannabigerol (CBG), een cannabinoïde die ook in cannabis voorkomt. De Italiaanse chemicus Giovanni Appendino onderzocht de plant en presenteerde zijn bevindingen aan het International Cannabinoid Research Society. 

Hij vertelde daar dat cannabinoïde-achtige stoffen in planten worden geproduceerd vanuit aromatische zuren, anders dan de normale biosynthetische route van cannabinoïden. De strobloem wordt in Afrikaanse rituelen gebruikt in de vorm van rook. Die veroorzaakt pyschoactieve effecten die vergelijkbaar zijn met andere cannabinoïden (THC).

De Helichrysum umbraculigerum behoort tot een groep met ruim 600 plantensoorten, in de familie van de zonnebloem. [Foto: wikipedia]

4. Radula marginata

In Nieuw Zeeland vind je deze plant, al kennen ze het organisme daar als Wairuakohu. De plant bevat veel perrottetinenic acid, een stof die veel lijkt op het psychoactieve component uit cannabis: THC. De stof bindt zich naar alle waarschijnlijkheid aan de CB1-receptor, maar heeft gek genoeg geen psychoactieve effecten zoals de stof uit wiet. Wel staat het erom bekend bronchitis te behandelen en goed te werken tegen lever en blaasproblemen.

Radula is een mosachtige plant. [Foto: wikiwand]

5. Cacao – Theobroma cacao

Over deze plant schreven wij al eerder, cacao. Het staat erom bekend veel therapeutische voordelen te hebben en wordt inmiddels erkend als heerlijke superfood. Cacao werkt op het ECS door het enzym FAAH te deactiveren, de stof die ons gelukszaligheids-molecuul en tevens lichaamseigen THC, anandamide, afbreekt. Naast dat het de afbraak van ons lichaamseigen THC remt, bevat het ook nog een aantal op cannabinoïden-lijkende stoffen.

Zo zie je cacao niet vaak, nog als boon aan de boom. [Foto: shutterstock/Travfi]

6. Zwarte peper – Piper nigrum

In zwarte peper vind je beta-caryofylleen (BCP), een veel in cannabis voorkomend terpeen (aromatische stof). De stof heeft aan cannabinoïden gelijke effecten omdat het zich bindt aan CB2-receptoren. BCP werkt vooral ontstekingsremmend en kan gebruikt worden voor de behandeling van artritis, osteoporose en zou de effectiveit van bepaalde anti-kanker medicijnen kunnen verhogen.

Voordat het geplukt en gedroogd wordt, hangt zwarte peper nog groen aan de boom. [Foto: shutterstock/David Bokuchava]

Buiten cannabis om is het dus belangrijk ook de therapeutische voordelen van andere planten met cannabinoïden te blijven ontdekken. Sommige van deze planten overleven ook prima in het Nederlandse klimaat, en zou je dus gemakkelijk in je eigen tuin kunnen kweken.

[Openingsfoto: shutterstock/matka_Wariatka]