(advertenties)
(advertentie)
In de afgelopen eeuwen is de gezondheidszorg flink vooruit gegaan. Maar toch blijven er aandoeningen onbehandelbaar door moderne geneesmiddelen. Veel patiënten met maag- en darmklachten door spijsverteringsziekten weten dit maar al te goed. Maar gelukkig is er voor deze mensen ook een natuurlijk alternatief: cannabis. Deze spijsverteringsziekten kun je met cannabis behandelen.

Veel darmaandoeningen zijn moeilijk te behandelen met moderne medicatie, in elk geval zonder bijwerkingen of de aandoening te verergeren. Medicinale cannabis werkt juist erg goed bij dit soort ziektes door de aanwezigheid van endocannabinoïde-receptoren in het darmkanaal. Door deze te activeren kunnen ontstekingen verminderd worden en beschadigingen in de darmen worden hersteld.

Coeliakie (inheemse spruw)

Deze chronische darmaandoening kenmerkt zich door een aangeboren glutenintolerantie. Bij een onaangepast dieet kan het immuunsysteem epitheelcellen in de dunne darm aanvallen. Dit kan lijden tot beschadiging van het darmslijmvlies waardoor de patiënt pijn krijgt en maar weinig voedingsstoffen opneemt.

Patiënten met Coeliakie hebben meer kans op het ontwikkelen van diabetes, multiple sclerose en kanker. Maar gelukkig kan cannabis helpen. Onderzoek toont namelijk aan dat cannabinoïde-receptoren beschadigde darmwanden kunnen herstellen bij patiënten met Coeliakie. Wetenschappers raden dan ook aan te focussen op de CB2-receptor bij het behandelen van patiënten met deze ziekte.

Leaky Gut syndroom (lekkende darm)

Het lekkende darm syndroom ontstaat door een beschadiging van het darmslijmvlies. Vaak wordt dit veroorzaakt door een ophoping van onverteerde voedinsstoffen (vaak gluten) in de plooien van de darmwand. Daardoor komt de stof zonuline vrij, die de binding tussen cellen verwijdert. Door die ruimte kunnen etensresten lekken en in het ergste geval in je bloedbaan terecht komen, met alle gevolgen van dien.

Een lekkende darm kan heftige ontstekingen veroorzaken in de darmen of elders in het lichaam wanneer etensresten in de bloedbaan terecht komen. [Foto: shutterstock/u3d]

Artsen wuiven dit soort buikpijn vaak weg als zijnde een spastische darm, of schrijven schadelijke medicijnen voor ter behandeling van de aandoening. Maar patiënten laten overwegend weten veel baat te hebben bij medicinale cannabis in de behandeling van een lekkende darm.

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het spijsverteringskanaal. Door de auto-immuunziekte ziet je afweersysteem gezond weefsel aan voor indringers. Daardoor maakt je lichaam antistoffen aan om dat weefsel aan te vallen. Patiënten met de ziekte van Crohn hebben vaak last van heftige buikpijn en krampen. Andere symptomen kunnen zijn: aanhoudende diarree, rectale bloeding, verstopping en veel andere vervelende bijkomende kwalen.

Patiënten met Crohn krijgen van artsen vaak steroïden en cortison tegen de gezwollen darmen. Maar deze medicijnen kunnen zeer schadelijk zijn en de aandoening verergeren. Medicinale cannabis kan de symptomen van de ziekte van Crohn verlichten zónder dit soort negatieve bijwerkingen. Vooral de cannabinoïde CBD verricht wonderen bij deze ziekte. Deze werkzame stof in cannabis werkt pijnstillend, vermindert de zwelling en verbetert de stemming. Maar helpt ook het hongergevoel op te wekken en de fysieke gesteldheid positief te beïnvloeden.

[Openingsfoto: shutterstock/nhungboon]