(advertenties)
(advertentie)
Het is inmiddels geen geheim meer dat cannabis – vooral CBD-rijke wietextracten – zeer goed werkt tegen epilepsie. Zelfs de moeilijkst te behandelen vormen van de ziekte zijn met wiet goed te onderdrukken, zo blijkt uit verschillende patiëntenervaringen. Ook wetenschappelijke studies naar het gebruik van verschillende cannabis-extracten bewijzen de effectiviteit van de plant tegen de ziekte.

Onderzoek

Een groep wetenschappers heeft bewezen dat CBD-rijke cannabis-extracten epileptische aanvallen verminderen bij patiënten die niet reageren op normale medicijnen. Deze bevindingen zijn gepubliceerd op de website van Epilepsy & Behaviour. De publicatie is een onderdeel van een speciaal nummer van het tijdschrift genaamd ‘Cannabinoïden en Epilepsie’.

Om tot deze conclusie te komen bekeken de onderzoekers de medische gegevens terug van 272 patiënten. Zij gebruikten allemaal whole plant CBD-extracten, wat betekent dat ze naast cannabidiol ook terpenen binnenkregen via hun cannabis-extract. Een aantal patiënten gebruikte producten die ook THC of THC-A bevatten. In de volledige publicatie wordt dan ook de synergie van deze stoffen – het entourage-effect – besproken.

Positief resultaat

Een overweldigende 86 procent van de patiënten ervoer dankzij het wietmedicijn dat ze namen een verbetering in hun ziektebeeld. De frequentie van de epileptische aanvallen ging in de meeste gevallen dan ook drastisch omlaag door het cannabis-extract. De overige veertien procent had geen baat bij het plantaardige middel en merkte geen vermindering van de aanvalsfrequentie.

Bij tien procent van alle onderzochten kwamen helemaal geen aanvallen meer voor en werd een ‘complete klinische reactie’ gemeten volgens de wetenschappers. Het grootste deel (76 procent) van de patiënten merkte tussen de 1 en 99 procent reductie van de epileptische aanvallen.

Verreweg de meeste patiënten merkten een vermindering in de aanvalsfrequentie dankzij cannabis. [Foto: shutterstock/

Bijwerkingen

In tegenstelling tot farmaceutische medicijnen, heeft cannabis alleen positieve bijwerkingen bij epilepsie-patiënten. Veel respondenten lieten namelijk weten een verbeterde stemming te hebben, beter te slapen en meer trek te hebben in eten. Het ontbreken van schadelijke bijwerkingen is een van de grootste redenen dat cannabis graag bij epilepsie wordt gebruikt.

Veel kinderen hebben ook baat bij de CBD-rijke plantextracten. De werkzame stof cannabidiol is immers niet psychoactief en kan daarom ook door jongere kinderen zonder schadelijke gevolgen worden gebruikt. Het is overigens een kind geweest die de CBD-hype heeft gestart, Charlotte Figi, naar wie ook de CBD-rijke wietsoort Charlottes Web is vernoemd. Er worden tegenwoordig ook meerdere cannabis-medicijnen – succesvol – op kinderen getest en ingezet.

[Openingsfoto: shutterstock/Shidlovski]