(advertenties)
(advertentie)
Er wordt weleens gezegd dat door het gebruik van cannabis je reactievermogen vermindert en dat deelnemen aan het verkeer daardoor gevaarlijker wordt. Toch blijkt uit onderzoek dat dit niet helemaal op waarheid berust. Zo zijn er bijvoorbeeld minder jonge verkeersdoden in staten van de VS waar cannabis legaal is. Nu blijken ook fietsers niet koud of warm te worden van een joint (of druppeltje wietolie) meer of minder.

Cannabis in het verkeer

We geven toe dat je in het verkeer begeven misschien niet het prettigste is om te doen als je cannabis hebt gebruikt. Het liefst ben je dan in een comfortabele omgeving, en daar hoort een drukke verkeerssituatie natuurlijk niet bij.

Toch zijn er patiënten die geen andere keuze hebben. Om bijvoorbeeld hun pijn of mentale aandoening draaglijk te maken zijn er mensen die wietolie met THC gebruiken voordat ze aan hun dag of bepaalde taken beginnen. Daarbij hoort ook weleens een ritje naar de dokter, een vriend of vriendin of de supermarkt.

Wiet op de fiets

Een groep wetenschappers onderzocht daarom het effect van cannabis op het vermogen om te fietsen. Voor het experiment zijn 14 volwassenen onderzocht die zichzelf identificeerden als regelmatige cannabisgebruikers. Zij mochten om te beginnen nuchter een parcours met obstakels afleggen op de fiets. Daarna met één joint achter de kiezen, daarna nog één en uiteindelijk zijn de fietsers met drie joints achter de kiezen door het parcours gefietst.

Zelfs met drie joints op merkten de participanten geen verschil in hun vermogen om te fietsen. [Foto: shutterstock/artskvortsova]

Of dit ze deerde? De onderzoekers schrijven in hun rapport over de bijzondere bevindingen: “Er waren nauwelijks verstoringen in de coördinatie te zien onder invloed van hoge of zeer hoge THC-concentraties.” De fietsers hadden dus totaal geen last van de gebruikte cannabis op de fiets, zelfs na drie joints.

In de resultaten van het onderzoek concluderen de auteurs: “Zelfs onder invloed van zeer hoge THC-concentraties zijn er maar een paar foutjes door de observatoren opgemerkt. Er is geen THC-concentratie gedefinieerd waarmee fietsen onmogelijk werd.” Het aantal fouten ging ook niet omhoog naarmate er meer cannabis werd geconsumeerd.

[Openingsfoto: shutterstock/Irina Bg]