(advertenties)
(advertentie)
Bij veel ziekten en aandoeningen is cannabis een veilig alternatief op veelal schadelijke medicatie gebleken. Nu blijkt uit onderzoek dat als het aan patiënten zelf ligt, specifiek gezien mensen die lijden aan chronische pijnklachten of mentale aandoeningen, zij medicinale cannabis ook verkiezen boven die farmaceutische medicijnen. 

Onderzoek

Chronisch pijnpatiënten en mensen met een mentale aandoening verkiezen cannabis boven farmaceutische medicijnen. Dit blijkt uit Canadees onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de University of British Columbia en de University of Victoria. De studie is gepubliceerd in de International Journal of Drug Policy.

Volgens Professor Zach Walsh, een van de auteurs van de studie, “is dit de eerste studie die medicinaal cannabis-gebruik observeert onder het nieuwe systeem met gelicenseerde productenten.” Dat betekent dat alle participanten een doktersvoorschrift hadden voor medicinale cannabis als aanvulling op reguliere medicijnen.

Liever wiet

Er zijn voor dit onderzoek maar liefst 250 mensen bereid geweest om zich te laten onderzoeken. Deze patiënten hadden naast ‘reguliere medicijnen’ ook een doktersvoorschrift voor medicinale cannabis. De patiënten kregen medicijnen tegen chronische pijn, mentale aandoeningen en maag- en darmproblemen.

Veel patiënten gebruiken liever cannabis tegen hun klachten dan de schadelijke farmaceutische medicijnen. [Foto: shutterstock/Canna Obscura]

Van deze 250 patiënten bleek uiteindelijk 63 procent liever cannabis te gebruiken in plaats van de farmaceutische medicijnen. Daaronder vallen in dit geval opiaten (tegen de pijn), benzodiazepines (verdovend) en antidepressiva.

Effectief en veilig

Hoofdonderzoeker Philippe Lucas is vice-president van Patient Research and Access bij Tilray. Dat is een medicinaal cannabis-producent met vergunning van de Canadese overheid en tevens financier van het onderzoek. Hij suggereert dat de voorkeur voortkomt uit het feit dat medicinale cannabis minder bijwerkingen heeft dan de reguliere medicijnen en het beter symptomen bestrijdt. Ook heeft cannabis een veiliger imago dan chemische medicatie.

Volgens Walsh kan dit resultaat een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van de opiaten-epidemie die momenteel woedt in Noord-Amerika. “We onderzoeken verder hoe cannabis werkt vergeleken met reguliere behandelingen”, zegt hij. “Daarbij zijn we al bezig met een lange termijn onderzoek. We kijken naar het effect van cannabis als alternatieve behandeling op de patiënt zijn of haar kwaliteit van leven.”

[Openingsfoto: shutterstock/Eight Photo]