(advertenties)
(advertentie)
De populariteit van medicinale cannabis (en de discussie erover) stijgt de laatste tijd naar ongekende hoogten. Dat komt deels door de vele plekken waar cannabis gelegaliseerd wordt en de plekken waar over legalisering wordt gesproken. Ook in Nederland wordt het middel steeds ‘gewoner’, stijgt de afname van apothekerscannabis en groeit het aanbod (van bijvoorbeeld wietolie) op de ongereguleerde markt.

Medicinale cannabis in Nederland

Je kunt er inmiddels niet meer omheen, ook in Nederland is medicinale cannabis een hot topic. De politiek praat er openlijk over en maakt stappen met de door de Tweede Kamer aangenomen wietwet, cannabis komt in het nieuws en de mainstream krijgt interesse in het medicijn. Eindelijk, zullen veel mensen denken. Met het oog op de vele gezondheidsvoordelen en de veiligheid van het kruid is het ook onbegrijpelijk dat het middel zo lang in een verdomhoek heeft gelegen.

Groei

De oogst van Bedrocan steeg in de afgelopen jaren explosief door de vraag van patiënten. [Foto: shutterstock/FGunn]

Maar de tijd dat cannabis(-gebruik) een vreemd en stiekem iets is, is voorgoed voorbij. Zo is de afname van cannabis vanuit de apotheek met maar liefst 80 procent gestegen in de afgelopen twee jaar. De oogst van Bedrocan, de enige legale wietteler in Nederland, ging van 200kg in 2013 naar 1.500kg in 2016.

Bijzonder hoge cijfers, als je er vanuit gaat dat maar een fractie van de medicinaal cannabis-gebruikende patiënten via die weg aan hun medicijn komt. Een deel van de door hun geoogste cannabis is dan ook bestemd voor de export.

Net als in Canada zijn het in Nederland de patiënten die voor de groei zorgen, niet de artsen. “De explosieve groei heeft puur te maken met de vraag van onderaf. De groep patiënten die niet weet dat cannabis kan helpen bij wat zij mankeren, is helaas groter”, zegt Tjalling Erkelens, CEO van Bedrocan, tegen het AD. Het is dus belangrijker dan ooit om met je arts te praten over medicinale cannabis.

Artsen

Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zijn artsen ook veelal terughoudend bij het voorschrijven van medicinale cannabis. Woordvoerster Annet Janssen van het NHG zegt erover tegen de krant: “Kennis over cannabis is niet in de gebruikelijke bronnen te vinden, mede door een gebrek aan goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek.”

Met de laatste uitspraak zal ze doelen op het gebrek aan klinische studies naar het effect van cannabis op mensen. Al is dit wel vanuit verschillende hoeken onderweg. Wegens de groeiende vraag naar medicinale cannabis werkt het NHG aan een officieel standpunt over het onderwerp. Janssen zegt: “Vooruitlopend hierop vindt het NHG het niet verstandig patiënten naar een coffeeshop te verwijzen”. Ga je wel naar de coffeeshop voor je medicinale cannabis? Lees je dan in en leer hoe je goede mediwiet koopt in de shop.

Onderzoek naar effectiviteit

Tjalling Erkelens vindt dat het vooral aan fabrikanten is om te bewijzen dat cannabis een effectief medicijn is. Volgens Rob Heerdink, hoofddocent farmacie aan de Universiteit Utrecht, is dit een prima streven. Maar hij plaatst wel kanttekeningen bij deze opmerking.

Volgens hem is het namelijk een zeer moeilijk product om te onderzoeken, vooral omdat er veel verschillende werkzame stoffen in de plant bestaan. De vele toedieningsvormen maken het ook zeker niet makkelijker om duidelijk bewijs te verkrijgen voor de effectiviteit bij de complexe aandoeningen waartegen het gebruikt wordt.

Onderzoeken naar het effect van cannabis op mensen is schaars. De ‘gevestigde orde’ ziet er namelijk weinig brood in, tenzij de werkzame stoffen worden geëxtraheerd om daarvan reguliere medicijnen te maken. [Foto: shutterstock/Swapan Photography]

Beschikbare cannabis

Zoals eerder genoemd verkrijgt maar een klein deel van de Nederlandse patiënten cannabis via de apotheek.  Velen krijgen maar moeilijk een recept van hun dokter en wanneer ze deze hebben wordt het vaak niet door de zorgverzekering vergoed. Ook klaagt een deel van de patiënten over de beschikbare cannabis. Er zou te weinig variatie te krijgen zijn, deze zou te zwak zijn en voor vervelende bijwerkingen zorgen zegt een patiënt tegen de redactie.

Hier zou overigens binnenkort verandering in kunnen komen, mits de wietwet ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen. Deze wet zou ook andere producenten op de markt toelaten en de thuiskweek van medicinale wiet onder bepaalde voorwaarden legaliseren voor patiënten.

Vooralsnog geeft het de kans aan caregivers en organisaties zoals de medical social clubs Suver Nuver om patiënten te voorzien van wietolie, een veelgebruikte vorm van medicinale cannabis. Deze organisaties groeien enorm, net als Bedrocan, door de vraag vanuit patiënten naar het medicijn. Andere patiënten kweken hun medicijn liever zelf en maken daar in sommige gevallen zelf wietolie van. Dan weten ze ten eerste wat ze gebruiken, hebben ze hun eigen genezing in de hand en scheelt het ze in de kosten.

[Openingsfoto: shutterstock/Teri Virbickis]