(advertenties)
(advertentie)
Wat op Mediwietforum begon als een oproep voor het nieuwe seizoen van ‘Spuiten en Slikken’ van BNN, is uitgegroeid tot een levendige discussie. Voor een reportage over medicinale cannabis en het intrekken van de vergoeding ervoor, zocht de redactie van BNN naar een patiënt die hiervan de dupe is geworden. Inmiddels wordt er uitgebreid in het topic gesproken over o.a. de kwaliteit van de apothekerswiet die niet meer wordt vergoed…

Geen vergoeding

Het zal de meesten niet zijn ontgaan dat eind 2016 veel zorgverzekeraars besloten medicinale cannabis niet meer te vergoeden. Op basis van een onderzoek naar synthetische cannabis werd geconcludeerd dat échte cannabis geen medicinale waarde heeft. Daarmee komen ze niet weg, want veel patiënten lieten weten het niet eens te zijn met de conclusie. Zeker niet omdat onze overheid niets doet voor de Nederlandse patiënten, maar wel besluit 1000 kilo meer wiet naar Duitsland te exporteren.

Reportage

De programmamakers van Spuiten en Slikken herkennen het probleem en willen dit graag delen met Nederland. Daarvoor maken ze een reportage over medicinale cannabis en mensen die de dupe zijn geworden door het intrekken van de vergoeding voor wiet. Dus deed @marleens een oproep op het Mediwietforum om die patiënten te vinden.

Er zijn maar weinig jonge mannen die cannabis vergoed kregen door de verzekering. De meesten krijgen het namelijk niet voorgeschreven door hun arts, al willen ze het wel. [Foto: shutterstock/Monkey Business Images]

Er werd in dit topic op Mediwietforum specifiek gevraagd naar een jonge man van maximaal 32 jaar die dus de dupe is geworden door dit besluit. Helaas is die tot op heden niet gevonden. Voornamelijk omdat weinig jonge mensen cannabis krijgen voorgeschreven en dus al geen gebruik maakten van deze ingetrokken vergoeding.

Zo zegt @jacklaventura: “Helaas heb ik geen wiet op recept, wel heb ik baat bij wiet net zo als veel lotgenoten.

Kwaliteit apothekerswiet

Hoewel de juiste persoon voor de reportage op het forum nog niet is gevonden, is er wel een levendige discussie ontstaan over het fenomeen. Niet alleen wordt er gesproken over het krijgen van een vergoeding. Maar ook over de cannabis die vergoed wordt, gekweekt door staatskweker Bedrocan.

Er zijn namelijk mensen die claimen dat de wiet die door apotheken wordt verstrekt, niet van voldoende kwaliteit is om de aandoeningen mee te behandelen. Forumlid @dawittewel zegt hierover: “Ik krijg niets vergoed. Ik heb die [wiet, red.] van de apotheek ook maar een paar keer gehad want de prijs is te hoog tegenover de zwarte markt. De kwaliteit kan ook niet tippen aan eigen geteelde cannabis en keuze is te beperkt.

Een ander zegt weer blij te zijn met de oplossing, mits deze vergoed wordt, omdat er anders geen andere optie overblijft. Wat een ander van de cannabis vindt maakt hem niet zo veel uit. Zo zegt @jean op het forum: “Ik ben er tevreden mee, daar gaat het toch om? Niet wat een ander vindt en dat is echt niet kwaad bedoeld ofzo. Het belangrijkste moet nu weer worden, dat het weer vergoed wordt voor iedereen die het hard nodig heeft.

Praat mee!

Wat vind jij ervan dat medicinale cannabis niet meer vergoed wordt door veel maatschappijen? Heb je de Bedrocan wiet weleens geprobeerd en wat vond je ervan? Praat hierover mee op het Mediwietforum. Je leert er een hoop, leert anderen wat én maakt meteen kans om een Mediwietsite kweekkast te winnen!