(advertenties)
(advertentie)
In de EU legaliseren steeds meer landen, waaronder Duitsland, medicinale cannabis. Ook in landen waar ze er nog niet helemaal uit zijn – zoals de UK – steken initiatieven voor legalisering de kop op. Hoewel ze in Zweden nog lang helemaal gaan legaliseren, is daar wel een eerste stap in de goede richting genomen. Twee patiënten met rugklachten hebben nu toestemming om medicinale cannabis tegen hun pijn te gebruiken.

Goedkeuring dankzij artsen

De Zweedse Medical Products Agency (MPA) heeft twee mensen toestemming gegeven om medicinale cannabis te gebruiken. Karl Mikael Kälkner van de MPA gaf echter nadrukkelijk aan dat deze beslissing geen algemene goedkeuring is voor het gebruik van cannabis.

Het zijn in dit bijzondere geval niet de patiënten geweest die deze verandering teweeg hebben gebracht. Hun artsen hebben namelijk een aanvraag bij de MPA ingediend om cannabis tegen de pijn te mogen voorschrijven. In deze twee gevallen hebben ze die dan ook gekregen.

Het zijn niet de patiënten zelf, maar hun artsen die voor deze welkome verandering hebben gezorgd. [Foto: shutterstock/KP Photograph]

Frederik von Kieseritzky, professor in organische en medicinale chemie, adviseerde de artsen van de twee patiënten. Hij zegt erover: “Ik ben blij dat de MPA de pragmatische stap heeft genomen om cannabis beschikbaar te maken voor patiënten met onbehandelbare chronische pijn.”

Nederlandse mediwiet

De Zweedse regulering is zo vormgegeven dat voor elke individuele patiënt goedkeuring moet worden gevraagd bij de MPA. Pas dan mogen artsen medicinale cannabis aan ze voorschrijven. De wiet waar patiënten met die goedkeuring op kunnen rekenen is afkomstig uit Nederland. Staatskweker Bedrocan levert de Zweedse regering namelijk cannabis aan voor medicinale doeleinden en onderzoek.

Over de beslissing zegt de MPA niet alleen dat het geen algemene goedkeuring is, maar ze waarschuwt ook voor eventuele risico’s van de behandeling met cannabis. “Er is duidelijk een potentieel risico op misbruik. Het bezit en gebruik van de drug is illegaal. Maar we hebben ook andere medicijnen geclassificeerd als narcotica/drugs. Als de regels netjes worden opgevolgd is er geen reden om cannabis niet te gebruiken in een klinische setting”, zegt Kälkner.

Gebruik van de cannabis

De Zweedse professor en adviseur van de betrokken artsen heeft gelukkig meer kennis van de werking van cannabis dan onze regering. Cannabinoïden, de werkzame stoffen uit wiet, lossen namelijk niet op in water zonder een geleider als bijvoorbeeld kokosvet. [Foto: BMC]

“Het kan worden opgelost in boter of mee worden gebakken”, zegt von Kieseritzky over het gebruiken van medicinale cannabis. “Het kan natuurlijk gerookt worden, maar dat raden we ten strengste af. Het is voor mij persoonlijk belangrijk een waterdicht onderscheid te kunnen maken tussen medicinale en recreatieve cannabis.”

Ze zijn klaarblijkelijk niet helemaal op de hoogte van de vele, gezondere, gebruiksvormen van cannabis. Helaas hoor je bijvoorbeeld maar weinig over cannabis in kokosvet, terwijl dat een van de beste manieren is om het middel te gebruiken. Maar het is goed te weten dat de overheid in Zweden betere gebruiksvormen van cannabis aanraadt dan onze regering.

Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC), die de overheid voorziet van informatie over medinicale cannabis en Bedrocan opdracht tot kweken geeft, heeft er namelijk weinig kaas van gegeten. Zij raden in hun folder aan wietthee te maken door de wiet in water te laten trekken, maar zo werkt het niet.

De werkzame stoffen in wiet, cannabinoïden, lossen namelijk niet op in water zonder een vette geleider zoals bijvoorbeeld kokosvet. Deze Zweedse professor snapt gelukkig dat er vetten voor nodig zijn om de werkzame stoffen uit de cannabis in water te extraheren. Zelf een lekkere (en wél werkende) wietthee maken doe je overigens zo.

[Openingsfoto: shutterstock/Lukasz Stefanski]