(advertenties)
(advertentie)
Om verdere vernedering te voorkomen vragen Britse parlementsleden nu om hervorming van hun drugsbeleid. Cannabis zou gelegaliseerd moeten worden om de UK weer gelijk te trekken met het groeiend aantal westerse landen waar – binnenkort – wiet al legaal is. Opmerkelijk is dat wij recent al schreven over Britten die medicinale cannabis omarmen, dus onze wens wordt snel verhoord…

Verbod op wiet mislukt

Ex-vice-premier van de Liberaal Democratische partij Nick Clegg en de voormalig minister van volksgezondheid Norman Lamb hebben zich uitgesproken over cannabis. In een rapport claimen zij dat het legaliseren van de Class B drug de staatskas een miljard pond per jaar zou kunnen opleveren. Het rapport zegt verder dat de “donkere tijden” van het Britse verbod op wiet zijn mislukt. De drug wordt nog steeds gekweekt en gebruikt. De criminaliteit omtrent de zwarte markt is er ook niet door verminderd.

Dit statement komt niet uit de lucht gevallen. De Britten zien om zich heen van alles gebeuren omtrent mediwiet. Zo kwam onlangs het nieuws over legalisering van medicinale wiet in Duitsland en de volledige decriminalisering van de plant in Canada. Ze wijzen onder meer naar Nederland, waar “cannabis al tientallen jaren legaal is”. Zelfs de meer achterlopende Europese landen zijn verder dan de UK op dit gebied. Kijk bijvoorbeeld naar Portugal waar wiet in 2001 is gedecriminaliseerd.

Inkomsten legale wietmarkt

Het legaliseren van cannabis in de UK zou de staatskas tot een miljard winst kunnen opleveren. [Foto: shutterstock/3Dalia]

Het legaliseren van cannabis in de UK zou de staatskas tot een miljard winst kunnen opleveren. [Foto: shutterstock/3Dalia]

Naar schatting zou een legale wietmarkt in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks zo’n 6,8 miljard omzetten. De nettowinst wordt geschat tussen de 750 miljoen en één miljard. Daarin zitten zowel de inkomsten van de belasting die over cannabis geheven kan worden als de verminderde kosten voor justitie verwerkt. Het aantal gevangen – nu zo’n 1.363 – zou ook drastisch minder worden, zij kosten de belastingbetaler momenteel ongeveer 50 miljoen pond per jaar.

Nu legaliseren

“Cannabis prohibitie drijft weg op een golf van populariteit. Het wordt vervangen door verstandige legale regulering”, zegt Nick Clegg. “Nu is de tijd voor ministers om te starten met het opzetten van regels voor de legale markt. Daarbij horen ook leeftijdsgrenzen en gezondheidswaarschuwingen. Dan kunnen we eindelijk de controle terugnemen van de criminele gangs.”

Zijn liberale collega Mr. Lamb voegt hieraan toe: ” Verbieden is schadelijk en werkt averechts. Het heeft wietgebruik niet verminderd en de gezondheidsrisico’s worden er ook niet minder door. Terwijl andere landen en een aantal staten in de VS meer open gaan staan voor een soepeler drugsbeleid, zitten wij vast in de middeleeuwen. We vullen de zakken van criminelen en voeden het stigma wat veel gebruikers ervan weerhoudt hulp te zoeken.”

[Openingsfoto: shutterstock/Blablo101]