(advertenties)
(advertentie)
Cannabis-legalisering is een hot-topic. Wereldwijd laait de discussie over de medicinale waarden van cannabis op. Zelfs in de UK worden stappen richting legalisering genomen, al zijn ze daar nog niet zo ver mee. In Polen is nu een wetsvoorstel gedaan die weleens voor échte verandering zou kunnen zorgen.

Eindelijk debat over legalisering

Ook in Polen demonstreren mensen voor het recht op cannabis. [Foto: shutterstock/Tomasz Bidermann]

Ook in Polen demonstreren mensen voor het recht op cannabis. [Foto: shutterstock/Tomasz Bidermann]

In Polen is er eindelijk vergaderd over medicinale cannabis door de parlementaire commissie.

Dit na talloze pogingen van zowel de onvermoeibare politieke groep Kukiz’15 als activisten van Wolne Konopie – Gratis Cannabis Vereniging – en de Coalitie voor Medische Marihuana bestaande uit artsen, advocaten, patiënten en hun familie.

Kukiz’15 is een ietwat controversiële partij geleid door punkrocker Pawel Kukiz. Momenteel heeft de politieke beweging 36 zetels in het lager parlementshuis – dat bestaat uit 460 leden.

Wetsvoorstel voor eigen kweek

De meest uitgesproken voorstander van medicinale cannabis uit die partij is ex-rapper Piotr-Liroy Marzec. Liroy sprak een dag voor de commissievergadering met de Minister van volksgezondheid over een nieuw mediwiet-wetsvoorstel. De minister gaf aan dat het wetsvoorstel – waardoor onder meer patiënten hun eigen medicatie mogen verbouwen – veel te ver gaat.

Wellicht dat Polen nu écht iets gaat betekenen voor patiënten die baat hebben bij mediwiet. [Foto: shutterstock/Lukasz Stefanski]

Wellicht dat Polen nu écht iets gaat betekenen voor patiënten die baat hebben bij mediwiet. [Foto: shutterstock/Lukasz Stefanski]

Liroy gaf op TV een statement voor zijn wetsvoorstel: “Elke dag sterven er mensen vanwege de huidige wetgeving.” De nieuwe wet zou patiënten toestaan hun eigen medicatie te kweken en prepareren – met goedkeuring van een regionale farmaceutische inspecteur en een medische verklaring van een arts. De arts zou geregistreerd moeten zijn in een speciaal register van het Ministerie van Volksgezondheid.

De minister zelf was niet aanwezig bij de vergadering. Overigens lieten zijn afgevaardigde weten tegen thuiskweek te zijn. Zij zouden liever de overheid zelf zien kweken. De commissievoorzitter – voormalig minister van volksgezondheid Bartosz Arlukowicz – heeft een deadline gesteld van vijf weken. In die tijd zullen negen mensen zich buigen over het voorstel en een aantal zaken aanpassen.

“Het is een goed teken dat de leden van de commissie open staan om te werken aan het voorstel. We zijn echter wel bang dat vijf weken te kort is voor de leden om alle nodige feiten en kennis in huis te halen om de juiste besluiten te nemen”, sluit Bartosz af.

[Openingsfoto: shutterstock/Ketta]