(advertenties)
(advertentie)
Legalisering van cannabis wordt de laatste tijd veel besproken. In de VS is mediwiet inmiddels – na de laatste presidentsverkiezingen – in 29 staten legaal. Bij ons is de thuisteelt van medicinale cannabis in Tilburg toegestaan, wat een voorbode is voor meer lokale initiatieven. Maar ook in het Verenigd Koninkrijk lijkt er nu eindelijk schot in de zaak te komen.

Underground cannabiscommunity

Paul Hughes z'n verhaal wordt verteld in Viceland's documentaire-aflevering over mediwiet in Londen. Foto: Viceland

Paul Hughes z’n verhaal wordt verteld in Viceland’s documentaire-aflevering over mediwiet in Londen. Foto: Viceland

In Engeland is cannabis niet zo gewoon als bij ons. Het bezit van een klein beetje wiet kan je al een flinke straf opleveren. Het is dan ook met gevaar voor eigen leven dat patiënten aan hun medicinale cannabis komen.

Gelukkig zijn er wel underground caregivers. Mensen die voor tienduizenden ponden – met knipafval van illegale kwekers – wietolie maken en weggeven aan patiënten in nood. Alleenstaande vader Paul Hughes is zo’n patiënt. Hij heeft sinds zijn beroerte – al tien jaar lang – een ondraaglijke hoofdpijn die hij verhelpt met illegale wietolie. Hoe paradoxaal het ook klinkt wendt Paul zich tot het criminele circuit om een goede vader te kunnen zijn voor zijn kinderen. Paul z’n verhaal wordt maandag 23 november uitgezonden in het tweede seizoen van Viceland’s documentaire-serie: Weediquette.

Medisch vakblad voor verandering

Het British Medical Journal (BMJ) – een autoriteit in de medische wereld – zegt in een recente publicatie dat de War on Drugs is mislukt.  “Te vaak wordt de War on Drugs een oorlog tegen de miljoenen drugsgebruikers. Buiten proporties richt het zich op arme mensen, etnische minderheden en vrouwen”, schrijft het vakblad.

Het BMJ zegt dat doktoren de verantwoordelijkheid hebben om - wetenschappelijk onderbouwd - de hervorming van cannabiswetten te steunen in het belang van de volksgezondheid. [Foto: shutterstock/Africa Studio]

Het BMJ zegt dat doktoren de verantwoordelijkheid hebben om – wetenschappelijk onderbouwd – de hervorming van cannabiswetten te steunen in het belang van de volksgezondheid. [Foto: shutterstock/Africa Studio]

Dit geluid uit de medische wereld doet geloven dat ook onze buren aan de andere kant van de Noordzee de landelijke visie op cannabis willen veranderen. Het BMJ roept medische professionals op hun verantwoordelijkheid te nemen op dit gebied. Het refereert daarvoor naar landen als Canada, Uruguay en de 28 staten van de VS waar mediwiet legaal is.

“Doktoren en hun leiders hebben een ethische verantwoordelijkheid. Zij horen de strijd te voeren voor individueel welzijn en dat van het hele volk, mensenrechten en waardigheid. Wanneer de volksgezondheid en menselijkheid systematisch worden gedegradeerd horen zij hun stem voor het volk te verheffen”, legt het BMJ uit. “De verandering is onvermijdelijk. Artsen zouden hun autoriteit moeten gebruiken voor hervorming, gebaseerd op de wetenschap en ethiek.”

Overheid laat op zich wachten

Ondanks initiatieven van het Britse volk om de plant te legaliseren voor medicinaal gebruik, wil de overheid er nog weinig van weten. In oktober 2015 is naar aanleiding van een petitie een debat gehouden over de legalisering van cannabis. Er is dan weliswaar geen wetsverandering uitgekomen, maar dat debat heeft het gesprek wel weer landelijk op gang gebracht.

CLEAR cannabis law reform zet zich - onder andere met confronterende afbeeldingen - actief in om de wietwetten te laten veranderen in de UK. [Foto: Facebook]

CLEAR cannabis law reform zet zich – onder andere met confronterende afbeeldingen – actief in om de wietwetten te veranderen in de UK. [Foto: Facebook]

Inmiddels is er wel een parlementaire groep in de UK die zich hard maakt voor legalisering van mediwiet. De All Party Parliamentary Group on Drug Policy Reform zegt dat tienduizenden mensen dagelijks de wet overtreden voor hun medicatie. De dure spray Sativex is het enige cannabismedicijn dat legaal in de UK te krijgen is. Maar daarvoor komt niet iedereen in aanmerking. En wie er wel voor in aanmerking komt kan het vaak niet betalen. Verder heeft cannabis in de UK wettelijk gezien geen medicinale of therapeutische waarde en is daarom geschaald onder Class B – samen met de gevaarlijke harddrugs cocaïne en heroïne.

Het maatschappelijke probleem dat de illegaliteit van cannabis meebrengt wordt na dit debat ook in de media uitgelicht. Zelfs in de soapserie Coronation Street gebruikt een van de personages – Izzy – mediwiet uit het illegale circuit tegen de pijn. Een slimme zet om medicinale wiet via mainstream media een onschuldiger karakter te geven bij het grote publiek. In onderstaande video koopt een vriend de cannabis voor Izzy. Waarna ze beide in de problemen komen met de politie.

[Openingsfoto: shutterstock/Lukasz Stefanski]