(advertenties)
(advertentie)
In de VS wordt voor het eerst onderzocht wat de invloed van wiet roken is op posttraumatische stressstoornis (PTSS). Diverse veteranen meldden zich aan voor het zeer belangrijke onderzoek en de eerste kon dan onlangs zijn medicinale cannabis ophalen. Veel veteranen zeggen baat te hebben bij het roken van wiet tegen hun traumatische stressstoornis. Maar helaas is de aandoening in de VS geen officiële indicatie om het plantaardige medicijn van de dokter te krijgen.

Eerste patiënt

In Amerika is de eerste studie ooit gestart naar het roken van cannabis tegen posttraumatische stressstoornis (PTSS). Om de veiligheid en effectiviteit van gerookte wiet als PTSS-behandeling te testen worden 76 oorlogsveteranen uit de VS op twee locaties onderzocht. De eerste deelnemer aan het door MAPS gefinancierde onderzoek kon begin februari 2017 zijn wiet ophalen bij het Scottsdale Research Institute (SRI) in Phoenix.

Verschillende sterkten wiet

Om representatieve resultaten te krijgen worden vier verschillende sterkten cannabis gebruikt bij het onderzoek. De wetenschappers willen hiermee het huidige gebruik van mediwiet door de veteranen nabootsen, niet iedereen rookt immers hetzelfde. Zo wordt er een breed beeld verkregen van de dosering, samenstelling van de plant, bijwerkingen en mogelijke voordelen voor medici en wetgevers met betrekking tot medicinale cannabis als mogelijke behandeling tegen de stressstoornis.

Belangrijk onderzoek

In de VS is PTSS nog geen officiële indicatie voor medicinale cannabis op doktersrecept. Tot ongenoegen van duizenden patiënten die hierdoor geen toegang hebben tot een veilig medicijn. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Hoofdonderzoeker en coördinator van de studie op beide locaties is Marcel Bonn-Miller van de Universiteit van Pennsylvania’s Parelman School of Medicine. Over de studie zegt Bonn-Miller: “Gezien dit het eerste placebo-gecontroleerde onderzoek is naar cannabis bij PTSS, hopen wij broodnodige vooruitgang te boeken in de behandelingsopties voor veteranen met posttraumatische stressstoornis”, en broodnodig is het.

Veel veteranen vechten momenteel voor het recht op cannabismedicatie. Hoewel veel veteranen baat hebben bij cannabis is PTSS in de VS nog geen indicatie om in aanmerking te komen voor het kruid.

Voortgang

De deelnemers worden geacht in totaal 17 keer gedurende 12 weken langs te komen bij een van de onderzoekslocaties. In Pheonix kan de helft van de veteranen terecht bij het eerdergenoemde SRI waar Sue Sisley, M.D. de leiding heeft over het onderzoek. In Baltimore, Maryland kan de andere helft zich melden bij de Johns Hopkins Universiteit waar Ryan Vandrey, Ph.D. het onderzoek leidt. Zes maanden na de twaalf weken durende onderzoeksperiode mogen de veteranen terugkomen voor een follow-up.

Financiering

Het onderzoek wordt betaald met een schenking van de Colorado Department of Public Health and Environment (CDPHE) aan de Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS). De MAPS is een non-profit organisatie die sinds 1986 meer dan $36 miljoen heeft opgehaald voor psychedelische therapieën en onderzoek en educatie over medicinale cannabis.

[Openingsfoto: shutterstock/Roxana Gonzalez]