(advertenties)
(advertentie)
In Israël twijfelen ze niet over de werkzaamheid van medicinale cannabis, ze onderzoeken het. Het ‘beloofde land’ van cannabis is al langer wereldleider op het gebied van onderzoeken naar mediwiet. Maar nu komt daar nog een schepje bovenop. De overheid gaat namelijk zélf onderzoeken financieren naar diverse aspecten van de plant. Daarvoor trekken ze een slordige 2 miljoen(!) dollar uit. En wij? Wij staan erbij en kijken ernaar.

Financiering

Bij ons is het bijna onmogelijk om onderzoek te doen naar echte cannabis, ook als je zelf een zak geld meeneemt. Laat staan dat je van de overheid geld krijgt om er onderzoek naar te doen. Ondenkbaar zou je zeggen, maar in Israël is het de werkelijkheid.

Het Israëlische ministerie van volksgezondheid is met het ministerie van landbouw overeengekomen dat zij samen geld vrijmaken voor studies naar de plant. Het gaat hier overigens niet om een beetje geld maar om 8 miljoen Israëlische sjekel, zo’n 2 miljoen Amerikaanse dollars. Een flinke zak geld waarmee 13 medicinale cannabis-studies worden gefinancierd.

Onderzoek

Er zullen verschillende aspecten van medicinale cannabis worden onderzocht, van biochemische samenstellingen en kweektechnieken tot de behandeling van diverse ziekten met de plant. [Foto: shutterstock/Swapan Photography]

De onderzoeken naar medicinale cannabis zijn gefocust op verschillende aspecten van de plant. Zowel de biochemische als de medische elementen van de wietplant worden onderzocht met het overheidsgeld. Ook wordt er gekeken naar het verbeteren en vergroten van de oogst. De vrijgemaakte fondsen zijn goed voor in elk geval vijf jaar aan basis- en toegepast onderzoek naar onder meer:

  • Identificatie van wietsoorten
  • Specificeren van nieuwe ingrediënten
  • Het effect van cannabis op zicht
  • Behandeling van MS
  • De invloed van cannabis op darmkanker
  • Potentie om afstoting van getransplanteerde organen te voorkomen
  • De anti-bacteriële eigenschappen van de wietplant

Daarnaast worden er studies gefinancierd waarbij onderzoek wordt gedaan naar het ontwikkelen van nieuwe wietsoorten, plagen en plant-specifieke ziektes bestrijden, irrigatie en bemesting-technologiën en methoden om wietplanten te klonen. De overheid is zelfs bezig met het opzetten van een eigen genetica-bank waar alle genetica zal worden opgeslagen en een nationale bank voor medicinale cannabisplanten. Maar wat ze met dat laatste bedoelen is ons niet helemaal duidelijk.

Nieuwe generatie

Er zijn in totaal 30 studies aangemeld die in aanmerking wilden komen voor het overheidsgeld. Waarvan dus uiteindelijk minder dan de helft daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd. Dit zal worden gedaan door ziekenhuizen, universiteiten, farmaceutische bedrijven en onderzoeksinstituten. De overheid hoopt dat deze onderzoeken de volgende generatie medicinale cannabis-producten helpt ontwikkelen. Wij hopen dat deze actie meehelpt aan het wakkerschudden van de Nederlandse overheid. Die, met een beetje verstand en ambitie, zélf het ‘beloofde land’ van medicinale cannabis had kunnen zijn.

[Openingsfoto: shutterstock/tomkawila]