(advertenties)
(advertentie)
Als je dit leest denk je waarschijnlijk niet aan goed nieuws, maar dat is het wel. De 64-jariga Hans Kamperman is blij dat hij 22 maart voor de meervoudige strafkamer zijn zaak mag bepleiten. Want hoewel je zou denken dat niet voor de rechter komen beter is, willen veel caregivers liever wél voor de rechter komen. Op die manier krijgen ze dan de kans om voor echte verandering te zorgen. Door het seponeren van zaken stelt het OM namelijk die verandering uit en laat alleen een spoor van verwoesting achter.

Arrestatie

De Groenlose ondernemer Hans Kamperman was niet verrast toen hij door de politie werd gearresteerd. Hij wist immers waar hij mee bezig was. Met vijf wietplanten in de tuin maakte de 64-jarige man namelijk onderdeel uit van een groep caregivers die zich inzetten voor het maken van wietolie voor zieke mensen.

In zijn achtertuin heeft de man een kas van drie bij een meter staan. Volgens een krantenbericht werd daar op de dag van de arrestatie 9 kilo henneptoppen in beslag genomen. Hans zegt over die toppen in de Groenlose Gids: “Dat waren volledige takken, nat van de regen en dus zwaar. Gedroogd is het vele malen minder.”

Wietolie

In een gesprek met Kyra Boshuis geeft Kamperman in de Groenlose gids regelmatig het belang van zijn werk aan:

“Voor veel mensen, vooral kankerpatiënten, maakte ik wietolie. Een middel dat veel gebruikt wordt in het alternatieve circuit en waar veel mensen baat bij hebben. In Brazilië en Amerika is het een erkend medicijn, maar het is hier helaas niet verkrijgbaar voor een acceptabel bedrag. In het medische circuit betaal je ongeveer 200 euro voor een klein flesje. Ik maak het gratis voor mensen die dit hard nodig hebben. Het is volledig biologisch. Let wel, ik ben geen natuurgeneeskundige, maar veel mensen hebben baat bij wietolie, het werkt ook preventief. Het gaat me echt aan het hart dat ik de mensen nu niet aan hun medicijn kan helpen.”

Daarmee schaart Hans zich bij een grote groep mensen die in de underground bezig zijn met het leveren van wietolie. Sommigen tegen betaling, en anderen waar nodig ook gratis. Voorbeeld is Jan uit Amsterdam, waarover wij eerder berichtten. Van die anderen is de man zich bewust als hij Kyra vertelt: “Ik vind het belangrijk te vermelden dat ik slechts één van de tienduizenden mensen in Nederland ben die strijden voor legalisering van medicinale wietolie. Die mensen verdienen respect.”

Rechtszaak

Op 22 maart aanstaande moet Hans Kamperman zich voor de meervoudige strafkamer in Zutphen verantwoorden. Een spannende dag gezien de rechtbank de hele middag voor de zaak uittrekt, een teken dat ze de zaak zeer serieus neemt. Dat zou overigens tijd worden.

Als een van de weinigen krijgt Hans Kamperman de kans zich te verantwoorden voor de rechter. [Foto: shutterstock/sebra]

Meer dan eens worden kweekhokken van patiënten of caregivers leeggehaald, waarna het slachtoffer van de ruiming niet eens de kans krijgt verhaal te doen. De meesten doen het het namelijk vanuit een ideaal en zouden dat ideaal graag verdedigen.

Wat ons verbaast is dat juist deze heer zich mag verantwoorden. Als een van de weinigen heeft hij namelijk een kas buiten staan, en de buitenkweek van maximaal vijf planten zou onder het gedoogbeleid prima moeten kunnen. Althans, in het verleden zijn er maar weinig zaken geweest waar iemand met vijf planten in de tuin zich moest verantwoorden bij de rechter.

Ondernemer

Hoewel Hans Kamperman ondernemer is heeft hij nooit wat willen verdienen aan de wietolie. Het gaat hem om het helpen van de mensen en het openbaren van de werkzaamheid van het plantaardige geneesmiddel. In zijn thuisstad Groenlo bouwt Hans daarom nu aan het ‘Hart van Grolle’. Een gebouw waar hij een natuurgeneeskundig-centrum van wil maken. Zelf is hij geen natuurgeneeskundige en zegt ook dat cannabis maar een van de vele planten is met geneeskrachtige werking. In het centrum zou hij onder meer patiënten zelf wietolie leren maken.

[Openingsfoto: Facebook]