(advertenties)
(advertentie)
De wereld staat gelukkig steeds meer open voor medicinale cannabis. Dat zorgt ervoor dat er ook steeds meer onderzoek naar wordt gedaan. Een van de meest belangrijke aandoeningen waar cannabis mogelijk een goede behandeling tegen is, is kanker. Na onderzoeken naar onder meer borstkanker wordt binnenkort onderzoek gedaan naar de behandeling van alvleesklierkanker met cannabis.

Onderzoek

In Australië start binnenkort een onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker met cannabis. Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Juist daarom is het belangrijk een goedwerkende en veilige behandeling voor de ziekte te vinden.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd aan Curtin University’s School of Biomedical Sciences. Dat gebeurt in samenwerking met Zelda Therapeutics, een biofarmaceutisch bedrijf dat de cannabis uit Canada gaat importeren. De wetenschappers gaan verschillende cannabis-samenstellingen testen als behandeling van in laboratorium gekweekte alvleesklierkanker-cellen.

De studie zal verschillende methoden testen. Een volledige cannabinoïden-behandeling in verschillende samenstellingen en een combinatie met bestaande chempotherapie-medicijnen zoals Abraxane.

Alvleesklierkanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 1.500 mensen in Nederland de diagnose alvleesklierkanker. Vaak komt de diagnose pas laat, als er veel uitzaaiingen zijn. Mede daardoor is de overlevingskans bij deze vorm van kanker extreem laag.

De overlevingskans bij alvleesklierkanker extreem laag. [Foto: kanker.nl]

Zelfs bij een vroege diagnose is na vijf jaar minder dan 50% van de patiënten nog in leven. Bij een latere diagnose (stadium II) is dit minder dan 20% en bij een ontdekking in stadium IV is dit minder dan vijf procent. Er is dus veel belang bij een goedwerkend medicijn ter genezing van de ziekte.

“Na jaren van trage vooruitgang op het gebied van alvleesklierkanker-behandeling hopen we eindelijk het pad vrij te maken voor nieuwe behandelingen van de kankervorm”, zegt Professor Marco Falasca van de Curtin Universiteit.

Succes

Volgens Zelda zullen ze met het project proberen het succes te dupliceren van een eerder onderzoek naar borstkanker. In november 2016 kondigden zij resultaten aan van een experimentele trial. Volgens die resultaten was hun THC-rijke medicinale cannabisformule net zo effectief in het behandelen van borstkanker als de chemotherapie-drug Lapatanib.

Hoewel de resultaten nog klinisch moeten worden getoetst is er volgens het bedrijf “toenemend bewijs dat cannabinoïde-extracten van de hele plant tumorgroei kunnen remmen en misschien nog wel beter dan chemotherapie.”

Zelda’s CEO Harry Karellis hoopt dat het onderzoek anti-kanker activiteit bewijst. Hij zei: “Professor Falasca heeft een goede reputatie op het gebied van onderzoek naar het behandelen van alvleesklierkanker met cannabinoïden in Italië, de UK en recentelijk in Australië. Tot nu werkte hij met synthetische cannabinoïden, waar al goede resultaten mee behaald werden. Ons programma gaat hele plant-extracten testen in zijn gestabiliseerde celstructuren. Gebaseerd op de resultaten kunnen we eventueel verder met onderzoek in dierlijke modellen.”

Collectief

Zelda werkt voor dit project ook samen met de leidende cannabis-onderzoekers van de Complutense Universiteit in Madrid, Spanje. Ook heeft het bedrijf banden met AusCann, een Australisch bedrijf dat eerder aangaf plannen te hebben om medicinale cannabis te kweken en produceren in de staat Western Australia. Voor dit kankeronderzoek zal AusCann het nodige onderzoeksmateriaal van Canadese partner Canopy Growth Corporation krijgen, ’s werelds grootste medicinale cannabis-kweker.

[Openingsfoto: shutterstock/fototip]