(advertenties)
(advertentie)
Het is wat met zorgverzekeraars en medicinale cannabis. In Nederland stoppen de verzekeraars met het vergoeden van wiet en in Duitsland zijn ze het straks verplicht. De VS hebben geen verplichte zorgverzekering, maar als je er een hebt weet je zo goed als zeker dat je geen mediwiet vergoed krijgt. Het is immers op landelijk niveau nog illegaal. Echter heeft een rechter in New Jersey laatst bepaald dat een zorgverzekeraar verplicht de medicinale cannabis van een arbeider moet betalen. Dat is niet alleen fijn voor de man zelf. Want deze zaak kan veel betekenen voor toekomstige, soortgelijke zaken.

Uitspraak

Een rechter uit New Jersey heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan voor veel medicinaal cannabis-patiënten. Zij verplicht namelijk een zorgverzekeraar om de medicinale cannabis te betalen voor een arbeider die in 2008 gewond raakte tijdens het werk. Als gevolg van het incident met een elektrische zaag heeft de man nu chronische zenuwpijn in zijn linkerhand.

Rechter Ingrid L. French hoorde getuigenissen van de 39-jarige man zelf en een psychiater/neuroloog. De arts getuigde dat de medicinale cannabis een gepaste behandeling is voor de pijn van de man. Het zou namelijk het gebruik van zijn voorgeschreven opiaten-medicatie verminderen en dus het risico op ernstige bijwerkingen verlagen.

Dit is een belangrijke uitspraak voor de toekomst. Gelijksoortige zaken kunnen nu terugvallen op deze zaak als jurisprudentie om andere rechters te overtuigen. Overigens gaat de verzekeraar van de man niet in beroep en accepteert de beslissing.

Vergoeding

De man, Andrew Watson, wilde met de rechtszaak in elk geval compensatie voor zijn uitgaven aan cannabis van drie maanden in 2014. Hij stopte na die drie maanden met het gebruik van de plant omdat hij het niet meer kon betalen.

Andrews zorgverzekering wilde geen medicinale cannabis vergoeden, maar wel opiaten om de man z’n zenuwpijn in zijn linkerhand te behandelen. [Foto: shutterstock/Freer]

Het plantaardige medicijn werd niet vergoed omdat volgens een woordvoerder van de verzekeraar de man niet in aanmerking kwam voor een vergoeding. Hij had namelijk niet van zijn eigen arts een recept voor cannabis gekregen maar van een vervangend arts. De rechter vond dit geen goed argument en gaf bovendien aan dat de man z’n aandoening in de lijst van indicaties voor cannabis staat.

Medicijnen

Andrew begon zijn pijn na het ongeluk te behandelen met cannabis, iets dat goed werkte voor de man. Helaas kon hij het na drie maanden niet meer betalen waardoor hij moest overstappen naar gevaarlijke opiaten. Die uiteraard wél door zijn verzekeraar werden vergoed.

Gelukkig kan hij nu weer medicinale cannabis gaan gebruiken. Zo gaf de rechter aan dat: “Watson getuigde dat cannabis hem niet zo belemmerde als de effecten van zijn opiaten-medicatie. De aanklager kon uiteindelijk zijn gebruik van orale pijnmedicatie verlagen. Verder vond de rechtbank de aanpak van zijn klachten voorzichtig, volwassen en vindt zijn bewuste kijk op pijnmanagement opmerkelijk.”

Andrews arts en getuige in de zaak Edward H. Tobe werd nog aangehaald in de uitspraak van de rechter. Hij beschreef namelijk het gevaar van opiaten en de veiligheid van cannabis als alternatieve medicatie. Zo hebben opiaten vervelende bijwerkingen en levensgevaarlijke gevolgen bij overdosering. Van cannabis daarentegen is nog nooit iemand doodgegaan, ook niet bij een zogenaamde (maar compleet veilige) overdosis.

[Openingsfoto: shutterstock/Nata-Lia]