(advertenties)
(advertentie)
De lijst van aandoeningen waar cannabis mogelijk werkzaam tegen is lijkt alsmaar te groeien. En dat is niet zo gek, er zitten namelijk zoveel werkzame elementen in wiet dat de geneeskrachtige mogelijkheden nog lang niet allemaal ontdekt zijn. Ook bij uitwendig gebruik laat cannabis zich gelden als cosmetisch hulpmiddel. Zo kan het onder andere gebruikt worden tegen huidaandoeningen als eczeem en psoriasis. Maar nu is er ook bewijs dat het kan helpen bij een bekend en vervelend virus dat zich uit op de huid: herpes.

Herpes

Het herpes-virus is een groep virussen die verantwoordelijk is voor een heleboel aandoeningen. Hieronder vallen onder andere de waterpokken, gordelroos, koortslip, genitale herpes en Epstein-Barr (de oorzaak van Pfeiffer). Mensen die een van deze ziekten krijgen hebben het virus altijd in hun lichaam zitten.

De symptomen van het virus komen echter pas naar voren als het immuunsysteem niet naar behoren werkt. Dat is dan ook de reden dat een koortslip en andere herpes-gerelateerde aandoeningen vaak de kop opsteken wanneer de patiënt gestrest is. Door een verhoogde aanmaak van het stress-hormoon cortisol is het immuunsysteem niet in staat om goed te werken.

Vormen van herpes

De twee meest voorkomende herpes-virussen zijn herpes simplex één (HVS-1) en herpes simplex twee (HVS-2). De eerste is de welbekende koortslip. Dat kun je oplopen door huidcontact met het virus en is dus erg besmettelijk. Simplex twee is een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) en veroorzaakt pijnlijke zweren op de genitaliën. Deze zweren zijn niet alleen pijnlijk maar kunnen ook erg beschamend zijn in het dagelijkse leven.

Het herpes-virus komt in verschillende vormen en heeft dan ook diverse aandoeningen tot gevolg. De meest bekende vormen zijn de koortslip en de SOA. [shutterstock/ann131313]

Hoewel waterpokken en Pfeiffer elk een specifieke behandeling hebben, wordt herpes aan het bovenlichaam en genitaliën behandeld met een drietal medicijnen: aciclovir, famciclovir en valaciclovir. Al deze medicijnen hebben overigens zeldzame maar serieuze bijwerkingen. Zo is aciclovir weleens gelinkt aan mentale verandering en hallucinaties. Hoewel misselijkheid, overgeven, hoofdpijn en diarree meetr voorkomende bijwerkingen van deze medicijnen zijn.

Kan cannabis helpen?

Patiënten zijn vaak op zoek naar alternatieve medicijnen, om welke reden dan ook. Of het nou komt omdat reguliere medicijnen duur zijn of omdat de patiënt liever een natuurlijk alternatief heeft. Gelukkig is er voor herpes een natuurlijk alternatief onderweg.

Klinische vooronderzoeken laten namelijk zien dat medicinale cannabis herpes-uitbraken kan verzachten. Er zijn geen grote onderzoeken naar gedaan, maar de kleine studies die er wel naar gedaan zijn geven genoeg reden om verder te kijken. Kan cannabis herpes helpen helen?

Onderzoek in het lab

In 1980 werd voor het eerst onderzoek gedaan naar cannabis bij herpes. Wetenschappers behandelden menselijke cellen in vitro (buiten het lichaam) met THC. Deze cellen waren geïnfecteerd met HVS-1 of HVS-2. Na behandeling met THC stopten beide virussen met vermenigvuldigen.

Het herpes-virus is een voorbeeld van een huidaandoening met een onderliggende oorzaak. In dit geval een virus. [Foto: shutterstock/Kateryna Kon]

Elf jaar later werden soortgelijke resultaten gemeten. In 1991 werd namelijk bewezen dat THC de besmettelijkheid van genitale herpes in vitro (buiten het lichaam gekweekte cellen) vermindert. Daarmee onderdrukt het mogelijk de ziekte. Ook in 2004 kwam uit onderzoek naar voren dat THC het vermenigvuldigen van herpes virussen vermindert. Deze studie is eveneens uitgevoerd op buiten het lichaam gekweekte cellen.

Onderzoek op mensen

Een klein onderzoek op échte mensen in 2010 testte een gezichtscrème met synthetische cannabinoïden als behandeling tegen postherpetische neuralgie. Dat is een pijnlijke aandoening die geassocieerd wordt met gordelroos, een ziekte die wordt veroorzaakt door het herpes zoster virus. De cannabinoïden-behandeling was zeer succesvol. Van de acht onderzochtten hadden er vijf een gemiddelde pijnvermindering van maar liefst 87,8 procent. Een zeer indrukwekkende score.

Er is meer onderzoek nodig om er zeker van te zijn dat cannabis herpes kan genezen. Echter is de beschikbare informatie reden genoeg om aan te nemen dat wiet ook kan helpen bij het behandelen van het herpes-virus.

[Openingsfoto: shutterstock/BLACKDAY]