(advertenties)
(advertentie)
Doorgaans zijn wij niet van het aanprijzen van psychedelische drugs, maar dit verhaal konden wij niet laten liggen. Het blijkt namelijk dat de werkzame stof in paddo’s depressies kan verlichten bij in dit geval onderzochte kankerpatiënten. De trippy paddestoelen, illegaal vanwege het risico op uit ramen springende toeristen door de illusie dat ze kunnen vliegen, maakt een comeback. Ditmaal niet in hippie-hokken om naar een nieuwe dimensie te reizen maar om vredig over te gaan naar het hiernamaals.

Depressie

Het is niet moeilijk voor te stellen dat een chronisch of ernstig ziek persoon depressief raakt. Het gevecht tegen een heftige ziekte is namelijk allesbehalve makkelijk. Lichamelijk is het natuurlijk zwaar, maar mentaal ook. Bij veel ernstige ziekten zoals kanker wordt je immers geconfronteerd met je sterfelijkheid, probeer dat maar eens te verwerken.

Volgens recent onderzoek kan de werkzame stof uit paddo’s angst en depressie bij kankerpatiënten verlichten. [Foto: shutterstock/Atomazul]

Omdat je mentale staat veel invloed heeft op je genezing is het belangrijk om positief te blijven. Het belang van veilig en goedwerkende anti-depressiva is in dit geval dan ook gewenst. Niet dat wij ver hoeven te zoeken, cannabis staat namelijk ook bekend om het verbeteren van de stemming en verlichten van depressie.

Paddo’s

In de cannabiswereld zijn we ook bezig met onderzoeken naar de werkzaamheid van ‘ons middel’ bij kanker. Maar nu blijkt een ander illegaal middel de spotlight even af te pakken. Psilocybine, de werkzame stof uit hallucinogene paddestoelen bekend als paddo’s lijkt namelijk in diverse studies te bewijzen de symptomen van angst en depressie te verminderen bij kankerpatiënten.

Onderzoek

Om ‘verlicht’ door het leven te gaan moet je met deze methode wel een trip van ongeveer acht uur doorstaan. [Foto: shutterstock/INAMEL]

Dit is onderzocht door onder andere de New York Universiteit, waar 29 patiënten met levensbedreigende kanker zijn getest. En door de Johns Hopkins University waar 51 patiënten met dezelfde ziekte zijn bestudeerd. De patiënten kregen onder begeleiding van een arts en maatschappelijk werker een capsule met de psychoactieve stof, waarna ze een trip van ongeveer acht uur tegemoet gingen.

De resultaten van deze studies zijn bijna te goed om waar te zijn. Zo heeft naar verluid 80 procent van de onderzochten merkbaar baat bij het middel. Volgens onderzoekers zagen de respondenten dankzij het middel: “grotere verbanden en accepteerden hun naderende dood.” In sommige gevallen hield het effect van de stof uit paddestoelen maar liefst zeven maanden aan. De bijwerkingen van de stof waren te verwaarlozen, al moet je natuurlijk wel even zin hebben om acht uur lang helemaal uit je plaat te gaan.

Kanker

Hoewel deze onderzoeken hartstikke goed nieuws brengen, kan dat veel beter. Wij weten immers dat onze geliefde cannabisplant wel meer doet dan alleen het verlichten van depressie bij patiënten. De sterke ontstekings– en tumorremmende effecten van wiet maken het een breder werkend medicijn. Niet alleen ga je er je beter door voelen, je lichaam wordt er vaak ook beter van.

Drugs

Naast paddo’s wordt er tegenwoordig naar meer illegale drugs onderzoek gedaan. Het is een ware hype zegt Kim Kuypers in de Observant Online. Zij is specialist op het gebied van MDMA, de werkzame stof in XTC. NDaar wordt ook onderzoek naar gedaan, onder andere naar het effect op empathie bij gebruikers.

Kuypers spreekt op 16 januari aanstaande in de Balie in Amsterdam over de positieve kant van geestverruimende middelen. Kaarten zijn verkrijgbaar op de website van de Balie.

[Openingsfoto: shutterstock/Regien Paassen]