(advertenties)
(advertentie)
Een van de indicaties waar Nederlandse artsen cannabis voor mogen voorschrijven is glaucoom of staar. Deze chronische ziekte staat bekend om het verhogen van de oogdruk waardoor optische zenuwen beschadigd raken. Het is een chronische ziekte die zonder behandeling kan leiden tot blindheid. Het is dan ook de op een na grootste oorzaak van blindheid ter wereld. Gelukkig biedt cannabis verlichting door onder andere de oogdruk te verlagen.

Glaucoom

In Nederland heeft ongeveer 1 tot 1,5 procent van de mensen ouder dan 40 jaar glaucoom. De ziekte is gevaarlijk omdat het vaak onopgemerkt verergerd. Als glaucoom onbehandeld blijft kan het leiden tot blijvende blinde vlekken in het gezichtsveld of blindheid. Het is dan ook de op een na grootste oorzaak van blindheid ter wereld.

Er zijn veel patiënten met glaucoom die baat hebben bij cannabis. Gelukkig maar, want een genezing is er niet. [Foto: shutterstock/Shidlovski]

Hoewel er geen genezing voor bekend is, zijn er medicijnen en chirurgische ingrepen die de symptomen van de oogziekte kunnen bestrijden. Volgens diverse onderzoeken kan cannabis echter glaucoom behandelen en de intense oogdruk verlagen.

Bescherming

Glaucoom kan leiden tot blindheid door selectief zenuwcellen in de buitenste laag van het netvlies (retinale ganglioncellen) te doden. De twee bekendste werkzame stoffen uit cannabis THC en CBD kunnen dit tegengaan. Een in British Journal of Ophtalmology gepubliceerde studie bewees namelijk dat de anti-oxidante eigenschappen van deze cannabinoïden de zenuwcellen kunnen redden van de dood door giffen als glutaminezuur te elimineren.

Bloedvatverwijding

Volgens diezelfde studie kunnen cannabinoïden ook de bloedsomploop in de ogen verbeteren. Er werd namelijk bewezen dat de lichaamseigen cannabinoïde 2-arachidonoylglycerol de actie van endotheline-1 vermindert. Die proteïne vernauwd bloedvaten en draagt daarmee bij aan de ontwikkeling van glaucoom door vaat-aandoeningen.

Cannabis wordt al langer gebruikt om glaucoom mee te behandelen. Door het verlagen van de bloedruk en verwijden van bloedvaten vermindert de oogdruk, een van de symptomen van glaucoom. [Foto: shutterstock/Pop Paul-Catalin]

Oogdruk verlagend

Een verhoogde oogdruk is een van de hoofdsymptomen van glaucoom. Het symptoom moet goed behandeld worden omdat het de grootste oorzaak is van door glaucoom veroorzaakte blindheid. In de Journal of the American Medical Association is een onderzoek gepubliceerd dat bewees dat cannabinoïden de oogdruk in 60 tot 65 procent van de patiënten met 25 procent verlaagt. Dit effect is goed zichtbaar door het rood worden (zichtbare bloedvaten) in het oogwit.

Omdat het effect van gerookte of verdampte wiet maar 3 tot 4 uur aanblijft hebben andere, langer werkende medicatievormen zoals wietolie en topicals veel potentie op dit gebied.

THC verlaagt bloeddruk

In de Journal of National Medical Association verscheen een studie over de oorzaak van een verlaagde oogdruk door medicinale cannabis bij glaucoom-patiënten.

De onderzoekers suggereren namelijk dat de oogdrukverlaging van wiet komt door de bloeddrukverlagende eigenschap van THC. Door een verlaagde bloeddruk kan het vocht dat zich in het oog van een glaucoom-patiënt opbouwt wegstromen waardoor de oogdruk lager wordt.

Misselijkheid

Vooral patiënten met acute glaucoom kunnen intense misselijkheid ervaren door de ziekte. Onderzoekers van een studie gepubliceerd in de Journal of the Royal Society of Medicine zagen dat zelfs de kleinste chirurgische ingreep aan de ogen kan leiden tot zware buikpijnen en overgeven. Van cannabis is al langer bekend dat THC effectief werkt tegen misselijkheid.

[Openingsfoto: shutterstock/Shidlovski]