(advertenties)
(advertentie)
Dat cannabis een veelzijdige plant is weten we. Zo maken we graag gebruik van de vrouwelijke bloemen (de wiettoppen) van cannabis, de stam voor vezels en de bladeren om bijvoorbeeld rauw sap van te maken. Maar wat velen niet weten is dat ook het in de grond verborgen deel van de wietplant, de wortels, te gebruiken zijn. Zo wordt de hennepwortel al duizenden jaren medicinaal gebruikt. Hier zijn tien dingen die je moet weten over de wortels van de wietplant:

1. Geschiedenis

Het eerste gebruik van de hennepwortel als medicijn gaat terug naar 2700 BC. In de antieke Chinese tekst The Classic of Herbal Medicine staat geschreven dat de wortel van de wietplant gebruikt werd als pijnstiller. Gedroogd en vermalen tot een pasta werd het middel regelmatig ingezet voor de behandeling van botbreuken.

In 79 na Christus schreef de romeinse historicus Plinius de Oudere dat in water gekookte hennepwortel werd gebruikt voor krampen, gewrichtspijn en acute pijnstilling. Vroeg in de 18e eeuw ondersteunde de Engelse arts William Salmon deze beweringen. Hij maakte een mix met hennepwortel om van rugpijn en buikpijn af te komen.

2. Leverbescherming

Hoewel er nog maar weinig onderzoek naar gedaan is, werd in 1971 ontdekt dat een ethanol-extract van de hennepwortel friedelin bevatte. Friedelin is een anti-oxidant die leverbeschermende eigenschappen heeft.

3. Uitwendige toepassingen

Van hennepwortel worden ook veel producten gemaakt voor uitwendig gebruik. Zo kun je er zalf of balsem mee maken die je eventueel kunt aanvullen met bijvoorbeeld kokosolie, CBD of THC voor een nog geneeskrachtiger middel.

Zalf van de hennepwortel met toegevoegde cannabinoïden werken goed bij de behandeling van huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem.

4. Ontstekingsremmer

Tot aan de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw werden hennep-mengsels in de VS veel voorgeschreven om ontstekingen te behandelen. Het geheim hierachter zijn waarschijnlijk de verschillende antimicrobe en ontstekingsremmende plant-bestanddelen pentacyclische triterpene ketonen in de hennepwortel.

5. Kankercellen uitroeien

De pentacyclische triterpene ketonen uit de hennepwortel veroorzaken waarschijnlijk apoptose in kankercellen. Hoewel er weinig onderzoek is gedaan naar de voorgeprogrammeerde celdood die deze stoffen uit de wortel van de wietplant veroorzaken, zou het mogelijk een effectieve aanvulling zijn op de behandeling tegen kanker.

6. Gezonde celmembranen

In de wortel van cannabisplanten komen ook kleine hoeveelheden choline voor. Het wateroplosbare choline is een essentiële voedingsstof en voorloper op de neurotransmitter acetylcholine. Die neurotransmitter is dan weer vitaal voor de ontwikkeling en het onderhoud van gezonde celmembranen.

7. Verschil per wietsoort

Er is nog maar weinig over bekend maar waarschijnlijk hebben wortels van diverse wietsoorten ook verschillende therapeutische en medicinale waarden. Hoewel dit onderdeel dus nog in de kinderschoenen staat heeft het veel potentie voor toekomstige geneesmiddelen.

8. Cannabinoïden

Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar ook in de wortels van de wietplant komen cannabinoïden voor. De werkzame stoffen van wiet zijn in minimale concentraties te vinden in de wortels in vergelijking met de toppen en bladeren, maar zitten er wel.

9. Bloedstollend

Gedroogde, vermalen en gekookte wietwortel kan gebruikt worden om bloedingen te stoppen. In de oude wereld werd dit middel dan ook veel gebruikt om interne bloedingen na de geboorte tegen te gaan.

10. Verzachtend op de huid

Heb je last van een droge, ontstoken of geïrriteerde huid? Probeer eens hennepwortel. De Griekse medische auteur Oribasius schreef dat de droge hennepwortel gebruikt kon worden om huidproblemen te behandelen wanneer je het mixt met duivenpoep. Dat laatste is gelukkig geen must want de rauwe vermalen hennepwortel op zich heeft al vaak genoeg bewezen een effectieve behandeling te zijn voor diverse huidaandoeningen.

De hennepwortel heeft dus een stuk meer medicinale eigenschappen dan we in eerste instantie al dachten. Het wordt de hoogste tijd om vaart te maken op deze ontdekkingstocht naar het volledige begrip van de gezondheidsvoordelen van de hele wietplant.