Praktische toepassingen van cannabinoïden bij de behandeling van kanker
Cannabinoïden, de werkzame bestanddelen in wiet, kunnen een rol spelen in het behandelen van kanker. Mediwietsite geeft een overzicht van de stand van zaken.
Bij ontwenningskliniek High Sobriety (wij verzinnen het niet) in West Los Angeles kun je binnenkort van je verslaving afgeholpen worden met cannabis. Een compleet nieuwe kijk op verslavingszorg, waar normaal gesproken totale onthouding van alcohol en drugs wordt aangehouden. High Sobriety gelooft dat het beter is om hun patiënten cannabis te laten gebruiken:
“Bij High Sobriety is het elimineren van sterfgevallen door drugs ons belangrijkste doel. Cocaïne, heroïne, methamfetamine, farmaceutische medicijnen en andere straat-drugs hebben een dodelijke dosis. Bovenaan de lijst van dodelijke drugs staat alcohol. Een drug die verreweg de meeste dodelijke slachtoffers maakt.
Cannabis heeft geen dodelijke dosis. De waarheid is nu eenmaal dat het vervangen van dodelijke drugs door niet-dodelijke middelen een gigantische vooruitgang is. Generaties lang kregen wij te horen dat cannabis een gateway-drug is, wij geloven dat het een exit-drug is.”
Het effect van wiet op verslaving gaat verder dan het vervangen van een schadelijk middel door een onschadelijk middel. Diverse onderzoeken hebben namelijk aangetoond hoe cannabis diverse verslavingen helpt behandelen of in sommige gevallen kan helpen voorkomen.
Zo schreven we eerder al over het effect van cannabis op alcoholisme. Uit onderzoek blijkt wiet namelijk niet alleen een uitweg te bieden, maar ook de ontwenningsverschijnselen van alcoholverslaving te verminderen. Franse wetenschappers ontdekten door testen op verslaafde ratjes dat THC, een van de werkzame stoffen in wiet, morfineverslaving kan genezen. Wel zielig voor de ratten, maar goed voor de wetenschap.
Ook kan cannabis helpen bij het tegengaan van de opiaten-crisis. In Amerika zijn er zoveel mensen verslaafd aan farmaceutische, op opium-gebaseerde medicijnen, dat er dagelijks honderden mensen sterven aan een overdosis. Gelukkig biedt cannabis een onschadelijk alternatief voor deze gevaarlijke medicijnen. Iets waar ook NFL-spelers (football) blij mee zijn. Uit een enquête onder een groep spelers bleek namelijk dat het overgrote deel liever cannabis als pijn- en ontstekingsmedicijn gebruikt dan chemische pijnstillers.