(advertenties)
(advertentie)
Volgens wetenschappers in Frankrijk kan THC, een van de actieve componenten in cannabis, morfineverslaving genezen. Zij hebben de effecten van de stof getest op ratten die aan de morfine zaten. Goed nieuws voor de cannabiswetenschap, misschien minder voor dierenliefhebbers.

Laboratoriumratten moeten zichzelf door heel wat vervelende situaties worstelen. Wetenschappers halen ratjes weg bij hun moeder als ze heel jong zijn. Op die manier raken ze gestrest en zijn ze sneller geneigd morfine tot zich te nemen. Maar door dit alles komt de mensheid wel te weten wat ze bij hun eigen soort kunnen doen in geval van verslaving.

Morfine wordt gewonnen uit opium van de papaverbol

Morfine wordt gewonnen uit opium van de papaverbol

THC: minder snel verslaafd

Direct naar de geboorte vindt er bij ratten een grote geestelijke ontwikkeling plaats. Als jonkies juist op dat moment van hun moeder worden gescheiden, zijn ze veel gevoeliger voor verslavingen. Soloratten die een grote dosis THC toegediend kregen tijdens hun puberteit raakten minder snel verslaafd aan morfine als ze volwassen waren. Bij ratten die niet van hun moeder werden gescheiden, was het aantal verslavingen gemiddeld.

Klein ventje, grote dosis

De knaagdieren kregen 5 mg THC voor hun kiezen, wat voor een klein beestje van 68 kg gelijk staat aan 340 mg, dat veel meer is dan wat een gemiddelde jongvolwassene tot zich neemt. Met de uitkomsten van dit onderzoek komt er misschien wel een nieuw afkickprogramma met THC. Een bewijs dat cannabis en zijn ingrediënten door steeds meer wetenschappers als relevant medicijn wordt gezien!

Opiaten

Morfine wordt vaak gerekend tot de opiaten, stofjes die uit opium afkomstig zijn en waarvan vele een pijnstillende werking hebben. Opium komt op zijn beurt weer van de papaverplant. Heroïne hoort ook thuis in deze familie. Morfine wordt al eeuwenlang gebruikt door artsen als pijnstiller, maar ligt onder vuur omdat je er volgens sommigen lichamelijk verslaafd aan kan raken. Volgens de meest recente schatting uit 2012 waren er in ons eigen land 14.000 problematische opiaatgebruikers.