(advertenties)
(advertentie)
Het Amerikaanse bedrijf GB Sciences heeft een patent aangevraagd voor op cannabis-gebaseerde medicijnen tegen ontstekingsziekten. Nu ligt de focus op het behandelen van ontstekingen in de darmen, maar het bedrijf is van plan meer ziekten aan te pakken met hun medicijn. Ze zijn niet het eerste en zullen zeker niet het laatste farmaceutische bedrijf zijn die zich richten op cannabis-gebaseerde medicijnen.

Patent aanvraag

Het Amerikaanse GB Sciences heeft onlangs een patent aangevraagd voor een cannabis-medicijn. Hun marijuana-based mixtures zouden in staat zijn om verschillende ontstekingen, waaronder prikkelbare darmsyndroom (PDS) en de ziekte van Crohn, te voorkomen en te behandelen.

In de aanvraag staat dat de cannabinoid-containing complex mixtures (CCCM) de signalering van de immuncellen verstoort die een rol spelen bij de start en voortgang van ontstekingsziektes. Volgens ontwikkelaar GB Sciences kunnen hun medicijnen effectief deze ziekten behandelen.

Werking cannabis-medicijn

Ontstekingsreacties zijn soms noodzakelijk voor de menselijke immuniteit, bijvoorbeeld bij het bestrijden van biologische ziekteverwekkers, pathogenen. Maar mensen (en dieren) kunnen ook last hebben van hyper-ontstekingsreacties, een buiten proportionele ontsteking, waardoor meerdere ziekten kunnen ontstaan.

GB Sciences wertk naast de CCCM ook aan medicijnen tegen andere ontstekingsgerelateerde ziekten. [Foto: shutterstock/Lightspring]

“Onze nieuwe CCCM richt zich voor een maximaal effect op alle elementen van deze hyper-ontstekingsreacties. In plaats van de huidig beschikbare ontstekingsremmers, die zich op één element van de reactie richten. Anti-histamines bijvoorbeeld zijn deels effectief, maar doen niets aan de signaalpaden die andere ontstekingen kunnen veroorzaken zoals bepaalde vetzuren en cytokines“, zegt Andrea Small-Howard, de hoofdwetenschapper van GB Sciences in een persbericht.

Meer ziekten

Naast dit medicijn is het bedrijf ook bezig met de ontwikkeling van medicijnen tegen andere, zowel ontstekingsgerelateerde als niet ontstekingsgerelateerde ziekten. “GB Sciences is toegewijd aan de ontwikkeling van op cannabis-gebaseerde medicijnen voor veel voorkomende ontstekingsziekten waaronder artritis, dermatitis, astma (door allergie), eczeem, PDS en de ziekte van Crohn”, zegt de CEO van GB Sciences, John Poss.

Over de CCCM producten zegt John: “De producten zullen net zo effectief en veilig zijn als de beschikbare commerciële ontstekingsremmers. Al hebben op cannabis-gebaseerde medicijnen vaak prettigere bijwerkingen dan traditionele medicatie.

[Openingsfoto: shuttestock/Piotr Adamowicz]