(advertenties)
(advertentie)
Dit jaar staat 14 februari niet alleen in het teken van Valentijnsdag. Bij de gemeente Hof van Twente zal het hopelijk een dag zijn die vooral in het teken staat van medicinale cannabis. Bart Hissink, voorstander en gebruiker van medicinale wiet heeft het met zijn initiatieven en motivatie voor elkaar gekregen dat er publiekelijk zal worden gedebatteerd over de mogelijke regulering van thuisteelt van medicinale cannabis in de gemeente.

Motivatie

Bart Hissink is niet voor niets gemotiveerd om de thuisteelt van medicinale cannabis mogelijk te maken. Zijn initiatieven zijn het gevolg van zijn eigen situatie als cannabis-gebruikend patiënt. Sinds een ernstig auto-ongeluk heeft de ex-televisiepresentator namelijk een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Het enige dat hem helpt is de cannabis, vandaar zijn moedige strijd voor de regulering van het plantaardige medicijn.

Lokale thuisteelt

Om zelfvoorzienend te kunnen zijn wil Bart graag zijn eigen medicijn kweken. Iets dat, als het aan hem (en ons, red.) ligt, voor heel Nederland zou moeten kunnen. Gezien het niet bepaald makkelijk is om de landelijke politiek te bewegen, zoekt hij het lokaal op. Met voorbeelden als de trial in Tilburg en Suver Nuver heeft Hissink al vaker tevergeefs de burgermeester proberen te overtuigen van het belang van regulering.

Pogingen

Bart heeft ook met de gemeenteraad gezeten en die is zeer te spreken zijn over zijn ideaal. Als het aan hen ligt wordt de thuisteelt van wiet in de gemeente gedoogd. Zij hebben dan ook een motie ingediend voor de regulering, maar de burgermeester heeft in een raadsbrief laten weten dat het tegen de bestaande wet zou zijn om daarop in te gaan. Ook geeft de burgermeester aan dat dit een zaak is voor de landelijke politiek, en niet de lokale.

Bart Hissink is zeer gemotiveerd om de thuisteelt van medicinale cannabis mogelijk te maken in zijn gemeente.

Daarmee blijft actie in de gemeente uit. Omdat het volk daar geen genoegen mee mag nemen sprak Bart op 24 januari 2017 de gemeente nog eens toe. Nu is het dan éindelijk zo ver dat de motie van de gemeenteraad en de raadsbrief van de burgermeester worden besproken in een publiekelijk debat.

Het enige probleem was nog dat burgers niet over een raadsbrief mogen spreken, maar daar heeft Bart een oplossing op gevonden. Hij spreekt de gemeente toe over een niet-geagendeerd onderwerp: ‘Duurzaam bouwen met hennep.’

Revolutie

Bart heeft een goed gevoel bij het debat: “Valentijnsdag 2017 gaat de boeken in als het begin van de groene revolutie in Nederland. Na ruim veertig jaar wanbeleid wordt er voor het eerst over cannabisteelt gedebatteerd. Zowel in Hof van Twente als in Den Haag. Ook nog op dezelfde dag, dat kan geen toeval zijn.”

Op dezelfde dag als het debat in de gemeente Hof van Twente spreekt ook de overheid in Den Haag dus over cannabis. Helaas draait het in de politieke hoofdstad momenteel alleen nog om de recreatieve wiethandel die gereguleerd moet worden. De eventuele thuisteelt voor medicinaal gebruik of het huidige mediwiet-programma is duidelijk geen prioriteit voor de regering. Gelukkig zijn er initiatieven als die van Bart om de medicinale gebruiker, in elk geval lokaal, op de kaart te zetten.

[Openingsfoto: shutterstock/OpenRangeStock]