(advertenties)
(advertentie)
Opnieuw een wetenschappelijk onderzoek dat steun geeft aan de strijd voor legalisering van cannabis. In staten in de VS waar medicinale wiet legaal is, plegen veel minder jonge mannen zelfmoord dan in staten waar je niet legaal mag blowen.

Het is pas het eerste onderzoek dat er naar de samenhang tussen legale mediwiet en zelfmoord is gedaan, en dus is het nog te vroeg voor definitieve conclusies. Maar dat eerste onderzoek van een team economische wetenschappers zegt het eigenlijk wel allemaal al: in staten waar de laatste jaren cannabis voor medisch gebruik werd toegestaan is een scherpe daling van het aantal zelfmoorden bij mannen tussen 20 en 39 jaar te zien.

Minder stress

Medicinale cannabis zorgt voor minder zelfmoorden. [Foto: shutterstock/KIRAYONAK YULIYA]

Medicinale cannabisgebruikers drinken minder alcohol en plegen minder zelfmoord. [Foto: shutterstock/KIRAYONAK YULIYA]

Het onderzoek is onder andere gepubliceerd in het American Journal of Public Health. Onderzoekers van drie universiteiten in de VS waren er bij betrokken. “De resultaten lijken het geloof dat cannabis gebruikt kan worden om stressvolle levensgebeurtenissen beter aan te kunnen te ondersteunen”, zegt co-auteur van de studie Daniel Rees, professor in de economie aan de Universiteit van Colorado Denver. Hij wil nog niet zover gaan om te claimen dat wiet ook werkt als een antidepressivum. Daarvoor moet er eerst meer bewijs op tafel komen. Wel is er al een wetenschappelijk verband aangetoond tussen het gebruik van mediwiet en minder alcohol drinken. “Die lagere alcoholconsumptie zou ook de daling in het zelfmoordcijfer kunnen verklaren”, zegt Rees.

Minder doden

Hoe dan ook, medicinaal blowen heeft dus duidelijke gezondheidsvoordelen. Je gaat er minder van drinken en springt niet zo snel van de flat of voor de trein. Het aantal zelfmoorden daalde namelijk met ongeveer 10 procent! Of dit laatste nu komt omdat je minder drinkt of omdat je dankzij mediwiet minder drinkt… feit is dat er minder zelfmoorden zijn dankzij cannabis. Hetzelfde onderzoeksteam als nu onderzocht eerder al of er een verband was tussen legaal medicinaal cannabisgebruik en het aantal fatale verkeersongelukken. En wat denk je? Ook dat is het geval, in positieve zin wel te verstaan…

[Openingsfoto: shutterstock / Anton Watman]