(advertenties)
(advertentie)
Diabetes is een ingewikkelde en ongeneeslijke ziekte. Uit een grootschalig onderzoek blijkt cannabis echter een positieve invloed te hebben op de ontwikkeling ervan. De aandoening is ook beter onder controle te houden bij patiënten die cannabis gebruiken.

Diabetes

Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders lopen rond met diabetes. Ruim 100.000 weet het niet eens van zichzelf. In totaal heeft dus zo’n 14 procent van de bevolking de aandoening, die beter bekend staat als suikerziekte. Jaarlijks sterven 2.800 mensen aan directe gevolgen van de ziekte, maar nog veel meer mensen overlijden aan complicaties van diabetes, zoals hart- en nierfalen.

Diabetes type 1, vroeger bekend als ‘jeugddiabetes’, komt het minst voor. Bij deze vorm van suikerziekte maakt het lichaam helemaal geen insuline aan. Het afweersysteem breekt namelijk de cellen af die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van insuline. Mensen met dit type diabetes moeten een paar keer per dag insuline spuiten of een insulinepomp dragen.

Negen van de tien diabetespatiënten hebben type 2, of ‘ouderdomsdiabetes’. Dat maakt het de meest voorkomende vorm van de ziekte. Bij deze vorm heeft het lichaam een tekort aan insuline en is het vaak ongevoelig voor insuline. Daarom krijgen deze patiënten vaak voedings- en bewegingsadviezen en moet er in enkele gevallen ook insuline gespoten worden.

Patiënten met diabetes type 2 krijgen vaak voedings- en beweegadvies om hun ziekte beter onder controle te houden. [Foto: shutterstock/ratmaner]

Hoewel de ziekte ongeneeslijk is, zijn er middelen die de ziekte minder ernstig maken en de risico’s op eventuele gevolgen, zoals nierschade, ervan kunnen verminderen. Ook cannabis heeft een positieve invloed op diabetes, zo blijkt uit onderzoek.

Cannabis bij diabetes

Diverse onderzoeken richten zich op de werking van cannabis als mogelijke behandeling voor diabetes. Een studie gepubliceerd in the American Journal of Medicine, bewees dat actieve cannabisgebruikers een productiever koolhydraten-metabolisme hebben in vergelijking met niet-gebruikers. Patiënten die cannabis gebruiken verwerken koolhydraten dus beter dan niet-cannabis gebruikende patiënten. En van koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel.

Een van de onderzoekers zegt over de ontdekking: ‘Het nuchtere insuline-gehalte (hoeveel je van nature aanmaakt) bij cannabisgebruikers ligt lager dan bij niet-gebruikers. Ze lijken ook minder resistent tegen de insuline die hun lichaam aanmaakt om er een normaal bloedsuikergehalte op na te houden.’

De wetenschappers kwamen tot die ontdekking na het analyseren van 4.657 patiënten. Zij deden tussen 2005 en 2010 mee aan het National Health and Nutrition Examination Survey. Van die groep had 48 procent ‘weleens cannabis gebruikt’ en was 12 procent een ‘huidige gebruiker’ van wiet.

Cannabis-gebruikers kunnen volgens deze studie beter koolhydraten afbreken dan niet-gebruikers. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Zelfs na het elimineren van verstorende factoren zoals alcohol en sigaretten-gebruik, geslacht, inkomen en fysieke activiteit, bleken de nuchtere insuline-niveaus van cannabisgebruikers 16 procent, en de insulineresistentie 17 procent lager dan ex- en niet-gebruikers.

Beide typen geholpen

Deze bevindingen zijn voor patiënten met beide typen diabetes belangrijke informatie. Dit betekent namelijk dat het lichaam van een cannabisgebruiker sneller suikers in het bloed afbreekt dan niet-gebruikers. Ook is het lichaam van recente cannabis-gebruikers gevoeliger voor insuline. Bij patiënten met diabetes type 1 kan dit ervoor zorgen dat er minder (vaak) insuline gespoten hoeft te worden.

Het gebruik van cannabis kan vooral helpen diabetes type 2 te voorkomen. Het lijkt er namelijk op dat cannabisgebruikers beter in staat zijn de bloedsuikerspiegels op een natuurlijke manier in balans te houden. Dit komt omdat het lichaam beter reageert op de insuline die van nature nog wordt aangemaakt.

De BMI (body mass index) van cannabisgebruikers bleek ook lager dan bij niet-gebruikers. Omdat diabetes type 2 veroorzaakt kan worden door zwaarlijvigheid, is het gebruik van cannabis ook hiervoor een goed preventiemiddel.

Pijn door zenuwschade

Mensen met diabetes kunnen door hun ziekte zenuwstoornissen ontwikkelen. Een zenuwbeschadiging tast vaak de periferie aan, bijvoorbeeld de handen en voeten, maar kan in elk orgaan of deel van het lichaam voorkomen. Het kan zijn dat de beschadiging geen symptomen geeft, maar in veel gevallen gaat de stoornis gepaard met pijn, tintelingen en gevoelloosheid.

Zoals bij zoveel vormen van zenuwpijn kan het moeilijk zijn diabetische neuropathie met gewone pijnstillers te behandelen. Het blijkt echter dat cannabis ook bij zenuwpijn uitkomst biedt, door het te vaporizen bijvoorbeeld.

[Openingsfoto: shutterstock/Syda Productions]