(advertenties)
(advertentie)

Diabetes, of suikerziekte zoals het ook genoemd wordt, is een ziekte die steeds vaker voorkomt in de wereld. Alleen al in Nederland lijden er 800.000 mensen aan. Zo’n 40% hiervan krijgt ook schade aan de nieren, maar wellicht dat cannabis hierbij een heilzaam medicijn kan zijn. De universiteit van Aberdeen gaat hier nu onderzoek naar doen.

Nierschade door diabetes

De nierschade als gevolg van diabetes heet officieel diabetische nefropathie. Het Britse diabetesfonds subsidieert nu een onderzoek van de universiteit in het Schotse Aberdeen naar het gebruik van cannabis derivaten – medicijnen op basis van cannabis dus – om die schade te verminderen en voorkomen. In eerste instantie gaat men aan de slag met synthetische cannabinoïden om erachter te komen of die ervoor zorgen dat de nieren beter reageren op insuline.

Cannabinoïden

Ook bij diabetes en nierschade als gevolg daarvan zou cannabis wel eens heilzaam kunnen zijn als behandeling [illustratie: Nerthuz/Shutterstock]

Ook bij diabetes en nierschade als gevolg daarvan zou cannabis wel eens heilzaam kunnen zijn als behandeling [illustratie: Nerthuz/Shutterstock]

En dit onderzoek is hard nodig ook, want naar verwachting zullen er in 2040 wereldwijd liefst 640 miljoen mensen zijn die nierschade hebben als gevolg van diabetes. De wetenschappers tellen dat al bekend is dat de actieve ingrediënten in wiet positieve effecten hebben op de behandeling voor een scala aan ziekten, waaronder reumatoïde artritis. Dat komt omdat ze het lichaamseigen endocannabinoïde-systeem (ECS) beïnvloeden, wat bestaat uit CB1 en CB2 receptoren. De eerste zitten voornamelijk in de hersenen en de tweede in andere weefsels van het lichaam.

“Cb1 en CB2 receptoren zijn ook aanwezig in de niercellen, waarbij CB1 actiever is bij patiënten met diabetische nefropathie en CB2 door dezelfde aandoening wordt verminderd”, verklaart Dr. Mirela Delibegovic op de website van haar universiteit. “Er worden al enkele cannabinoïden gebruikt om ontstekingsziekten als reumatoïde artritis te behandelen, dus deze componenten kunnen relatief snel worden gebruikt in ons onderzoek.” Dat er belang is bij dit onderzoek blijkt uit het feit dat diabetische nefropathie kan leiden tot patiënten die nierdialyse of zelfs een niertransplantatie nodig hebben.

Insulinegevoeligheid verbeteren

Volgens haar toont nieuw bewijsmateriaal aan dat het mogelijk is om diabetes en de complicaties ervan te bevechten door de CB1 receptoren te blokkeren en CB2 te activeren. Met de nieuwe synthetische cannabinoïden moet dit gevecht succesvol kunnen zijn denkt de wetenschapper, die samenwerkt met professoren van Bristol University. Van hen krijgt ze menselijke cellen van patiënten met nierziekten. De diverse cannabinoïden worden daarop gebruikt om te kijken of er verbetering optreedt in de insulinegevoeligheid van de cellen. De cannabinoïden die hierin succesvol zijn worden vervolgens getest op muizen met diabetes.

[openingsfoto: Africa Studio/Shutterstock]