(advertenties)
(advertentie)

België heeft sinds kort een eigen Charlotte Figi, alleen heet zij niet Charlotte Figi, maar Sofie Voncken. Het arme epilepsiepatiëntje kreeg wel 50 keer per dag te maken met zware epilepsieaanvallen. Tenminste, dat was het geval tot haar ouders Sofie met wietolie druppels begonnen te behandelen.

Sinds een paar weken krijgt Sofie namelijk dagelijks een druppeltje wietolie en dat doet wonderen voor de aanvallen. Hoewel de epilepsie er niet mee genezen wordt, heeft het meisje door de wietolie bijna geen last meer van aanvallen terwijl dat er eerst toch gemiddeld 30 tot 50 per dag waren. Tegenwoordig heeft Sofie soms zes dagen lang geen enkele aanval. Ze lijdt aan CSWS, wat staat voor Continuous Slow Wave during Sleep, een zeldzame vorm van epilepsie.

Wietolie als medicijn voor jonge epilepsiepatiënten ging in de lift door het verhaal van het Amerikaanse meisje Charlotte Figi, waarnaar de wietsoort Charlotte's Web vernoemd werd.

Wietolie als medicijn voor jonge epilepsiepatiënten ging in de lift door het verhaal van het Amerikaanse meisje Charlotte Figi, waarnaar de wietsoort Charlotte’s Web vernoemd werd.

Illegaal medicijn

Door de enorme hoeveelheid aanvallen kregen de hersenen van Sofie geen rust en begonnen hersencellen zelfs af te sterven. Jean-Pierre en Urszula, de ouders van Sofie, kregen de olie van een bevriend koppel dat ook cannabisolie gebruikte voor hun zieke kind. Ondanks het feit dat deze aanvullende medicatie illegaal is, lieten Jean-Pierre en Urszula zich niet tegenhouden.

Zoals te verwachten viel, staat de medische (farmaceutische) wereld niet te juichen van het goede nieuws. Volgens de dokters van het UZ in Leuven komt het door ’toevalligheden’ dat het beter gaat met Sofie, maar daar denken de ouders van het meisje toch anders over. Inmiddels kweekt Medcan, een Belgische medicinale cannabisclub, een plantje voor haar. Zo is Sofie in ieder geval verzekerd van het medicijn dat ze zo hard nodig heeft, hopelijk kan ze daardoor volledig genezen.