(advertenties)
(advertentie)
Humuleen (α-humuleen) is een van de meer dan 20 duizend in de natuur voorkomende terpenen. Net als veel anderen heeft deze aromatische stof niet alleen een lekkere geur, het draagt ook nog eens bij aan de medicinale werking van cannabis.

Humuleen

Terpenen hebben elk een specifieke invloed op de medicinale effecten van een wietsoort. Zo ook humuleen, een van de 20 meest in cannabis voorkomende terpenen. Het aroma van de stof lijkt erg op dat van salie. Een aarde- en hout-achtige geur, vergelijkbaar met dat van bierhop. Het zou dus zomaar eens kunnen dat je de geur van wiet herkent in een ambachtelijk gebrouwen biertje.

Net als (of in samenwerking met) cannabinoïden, blijken terpenen bij te dragen aan de medicinale effecten van cannabis. Dat varieert van het remmen van kanker en Alzheimer, tot het behandelen van ontstekingsgerelateerde aandoeningen als artritis.

De geur van humuleen lijkt op dat van een ambachtelijk biertje. De stof komt namelijk ook in hop voor. [Foto: shutterstock/George Dolgikh]

Werking humuleen

Humuleen is een zeer krachtige ontstekingsremmer, maar het effectiefst is de stof in combinatie met BCP (β-caryofylleen). Een terpeen die door haar bijzondere werking soms als cannabinoïde wordt gecategoriseerd. Elke ziekte met een ontsteking als oorzaak, zoals artritis of fibromyalgie, zal dus gebaat zijn bij het gebruik van deze stof.

Net als de cannabinoïde THCV, onderdrukt humuleen hongergevoelens. Daarbij blijkt het ook ophoping van vocht buiten de bloedvaten – als gevolg van histemine-injecties – te verminderen. In de Chinese geneeskunde wordt humuleen al duizenden jaren gebruikt voor verschillende doeleinden.

Anti-kanker

Uit onderzoek blijkt humuleen kanker-remmend te werken. [Foto: shutterstock/Palto]

In 2003 werd een onderzoek gepubliceerd in Planta Medica waaruit bleek dat humuleen anti-kanker eigenschappen heeft.

Dat doet het door Reactive Oxygen Species te helpen produceren. Dat is een biochemische stof die apoptose in kankercellen stimuleert. Apoptose is de voorgeprogrammeerde celdood, de zelfmoord van de zieke cel.

Vier jaar later, in 2007, publiceerden wetenschappers een studie in the Journal of Pharmacy and Pharmacology. Ze bewezen daarmee de synergetische werking van BCP en humuleen. BCP versterkt volgens dit onderzoek namelijk de anti-kanker eigenschappen van humuleen. Een duidelijk voorbeeld van het entourage-effect, waarbij cannabinoïden en terpenen elkaars werking versterken.

Ontstekingsremmend

De ontstekingsremmende werking van humuleen werd ook in 2007 wetenschappelijk bewezen. In de European Journal of Pharmacology verscheen toen een onderzoekspublicatie over deze effecten. Het bleek hieruit dat humuleen net zo effectief is in het remmen van ontstekingen als een populaire steroïde ontstekingsremmer, dexamethason.

Dit werd in 2009 nog eens onderzocht en gepubliceerd in de British Journal of Pharmacology. In dat onderzoek werd bewezen dat de terpeen bij zowel orale toediening als aerosol (verneveling) effectief tegen ontstekingen is.

[Openingsfoto: shutterstock/Christian Jung]