(advertenties)
(advertentie)
In landen zoals de VS wordt steeds meer onderzoek gedaan naar medicinale cannabis. Bedrijven en instanties kunnen in landen waar cannabis als medicijn legaal is – zoals Israël – makkelijker onderzoek doen naar de heilzame werking van de wietplant. Maar wanneer er in – de buurt van – Europa groen licht wordt gegeven voor een mediwiet-onderzoek is dat het vermelden waard. Zo is in Ierland een studie goedgekeurd die cannabis als behandeling voor artritis gaat onderzoeken.

Voordat er klinische studies op patiënten worden uitgevoerd wordt onderzoek gedaan naar de meest veelbelovende componenten van de wietplant. [Foto: shutterstock/mikeledray]

Voordat er klinische studies op patiënten worden uitgevoerd wordt onderzoek gedaan naar de meest veelbelovende componenten van de wietplant. [Foto: shutterstock/mikeledray]

Groen licht voor Ierse onderzoekers

In het Ierse Belfast zal de komende vijf jaar onderzoek worden gedaan naar mediwiet. De Irish Examiner schrijft dat onderzoekers – van Ulster University en GreenLight Medicines – groen licht hebben gekregen om te onderzoeken of artritis effectief te behandelen is met cannabistherapie.

Voor er klinische studies op patiënten worden uitgevoerd zal “de studie onderzoeken welke componenten van de wietplant de meest veelbelovende zijn en helpen bij het informeren naar aangeraden dosering” volgens Dr. David Gibson, hoofdonderzoeker en specialist in reumatische artritis.

Ontstekingsremmende component wietplant

Dr. Gibson: “We onderzoeken verschillende componenten van de cannabisplant die eerder ontstekingsremmende kwaliteiten hebben bewezen.” Om precies te zijn zullen de onderzoekers gebruik maken van cannabis-extracten die eerder hebben bewezen ontstekingen te verminderen.  “Met deze studie willen we de volledige therapeutische potentie van deze moleculen onderzoeken in relatie tot verschillende ziekten die hun oorsprong vinden in ontstekingen,” zegt dokter Gibson.

De studie zou het eerste product voor GreenLight Medicines uit Dublin kunnen valideren, gericht op osteoartritis- en reumatische artritispatiënten. Het bedrijf focust zich voornamelijk op de potentie van cannabis als medicijn tegen artritis, multiple sclerose (MS), glaucoom, kanker en epilepsie.

Financiering van het onderzoek

Het – vrij nieuwe – farmaceutische bedrijf GreenLight Medicines heeft afgelopen maand veel geld opgehaald voor dit initiatief. Naast CBD-olie ter waarde van 140 miljoen dollar – van het Zwitsers-Amerikaanse Isodiol – is er 550.000 dollar bij privé-investeerders opgehaald voor de ontwikkeling van wat zij hopen een “doorbraak in medicijnen”.

[Openingsfoto: shutterstock/JPC-PROD]