(advertenties)
(advertentie)
Opnieuw bewijst cannabis haar heilzame werking. Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van South Carolina ontdekten dat de bekendste werkzame stof uit cannabis – THC – nuttig kan zijn bij het herstellen van een overactief auto-immuunsysteem.

Auto-immuunziektes

Auto-immuunziektes ontstaan doordat het afweersysteem  lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan anti-stoffen tegen het eigen weefsels vormen en zichzelf in feite aanvallen. Dat kan voor zwelling, roodheid, ontstekingen en pijn zorgen.

Bij een auto-immuunziekte wordt het lichaam door het eigen afweersysteem aangevallen. [Foto: shutterstock/Ralwel]

De symptomen zijn echter per auto-immuunziekte verschillend. Zo kan iemand met reumatoïde artritis last hebben van pijn en stijfheid, maar patiënten met het syndroom van Sjörgen last hebben van droge ogen en een droge mond.

Vaak zijn dergelijke aandoeningen chronisch van aard en moeten er medicijnen genomen worden om de symptomen te bestrijden.

Maar volgens onderzoek kan medicinale cannabis ook effectief zijn tegen een te actief auto-immuunsysteem.

Cannabis tegen auto-immuunziektes

Een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Biological Chemistry bewijst dat THC – de meest bekende werkzame stof uit cannabis, maar zeker niet de enige – de structuur van zogenoemde histonen kan veranderen.

Dat zijn eiwitten waaraan DNA gebonden zit en die de activiteit van genen beïnvloeden. De stof stopt DNA-expressie in het immuunsysteem en onderdrukt op die manier ontstekingen. De THC werd in dit experiment rechtstreeks ingebracht bij muizen, waarbij het 13 microRNA’s wijzigde. Dat zijn stoffen die de ‘expressie van genen reguleren’.

auto-immuunziektes

De werking van cannabis op het immuunsysteem heeft volgens dit onderzoek te maken met het effect ervan op ons DNA. [Foto: shutterstock/sumroeng chinnapan]

Behandeling

In makkelijkere taal concluderen we dat THC mogelijk kan helpen bij de behandeling van auto-immuunziektes als fibromyalgie, artritis, lupus en ontsteking van de dikke darm (colitis). Ook andere ziekten die hun oorsprong vinden in een verstoord immuunsysteem, zoals psoriasis, MS en Crohn kunnen met cannabis worden behandeld.

Dat is fijn voor patiënten met auto-immuunziektes die momenteel zogeheten immunosuppressiva gebruiken. Deze medicijnen remmen de abnormale reacties van het afweersysteem af. Maar dit soort middelen onderdrukken ook het vermogen om gewone infecties te bestrijden, en zorgen zo voor ernstige bijwerkingen. Zij kunnen in veel gevallen dus beter overstappen naar een veiliger alternatief: cannabis.

[Openingsfoto: shutterstock/Ralwel]