(advertenties)
(advertentie)

Chilipepers en cannabis hebben een overeenkomstig effect, dat volgens onderzoek kan bijdragen aan hoe diabetes, dikke darmontsteking en andere spijsverteringsziektes worden behandeld.

Die studie werd in 2017 gepubliceerd in het Proceedings of the National Academy of Sciences journaal. In de publicatie geven de auteurs aan dat verschillende stoffen uit pepers en cannabis op dezelfde receptoren in het menselijk lichaam werken en daarom gelijke effecten kunnen hebben.

Capsaïcine

De pittigheid van pepers wordt gemeten met de schaal van Scoville. Hoe meer capsaïcine in de peper, des te hoger deze op de schaal terecht komt. [Foto: shutterstock/julie deshaies]

De wetenschappers richtten zich eerst op capsaïcine, de stof in pepers die verantwoordelijk is voor het ‘hete’ of ‘pittige’ mondgevoel. Zij zagen bij het toedienen van de stof aan muizen met ontstekingen in de darmen, een ontstekingsremmende werking van de stof.

Toen ze dit nader onderzochten, zagen de onderzoekers dat de capsaïcine zich bindt aan de TRPV1-receptor. Die receptoren komen voor in speciale cellen in het spijsverteringskanaal. Als capsaïcine zich hieraan bindt, zorgt de TRPV1 ervoor dat cellen anandamide aanmaken.

Anandamide is een endocannabinoïde, een lichaamseigen versie van de werkzame cannabinoïden in cannabis. Die stof kalmeerde het immuunsysteem, zo legden de wetenschappers vast.

Ontstekingsremmend

Wetende dat het brein ook anandamide-receptoren heeft, bekeken de onderzoekers manieren waarop het brein en het immuunsysteem met elkaar kunnen communiceren – middels anandamide. Zo legt Professor Pramod Srivastava uit in een persbericht over dit onderzoek.

Er werd duidelijk dat een hoger gehalte anandamide in het lichaam zorgt voor meer macrofagen. Dat zijn immuuncellen die onder meer ontstekingen kunnen verminderen en lichaamsvreemde cellen afbreken tot af te voeren moleculen.

Diabetes type 1

Bijzonder genoeg hebben de onderzoekers muizen met diabetes type 1, van de ziekte kunnen genezen door ze chilipepers te voeren. Het blijkt dat het endocannabinoïde-systeem, ons lichaamseigen reguleringssysteem dat reageert op anandamide en andere cannabinoïden, zorgt voor homeostase in het lichaam. Een balans in het immuunsysteem dat volgens de studie vooral zichtbaar is in het spijsverteringskanaal en de alvleesklier. Toen ze de muizen direct anandamide gaven zagen zij hetzelfde darm-kalmerende effect als wanneer ze de anandamide-reactie met capsaïcine stimuleerden.

Pepers en cannabis zorgen voor eenzelfde medicinaal effect in het lichaam, volgens dit onderzoek. [Foto: shutterstock/Dim Tik]

De wetenschappers willen nu data analyseren in Colorado, waar cannabis legaal is, om het effect van cannabis op anandamide in het lichaam verder te onderzoeken. ‘Ik hoop samen te kunnen werken met de autoriteit op het gebied van volksgezondheid in Colorado. Om te zien of er een verschil waarneembaar is in de ernst van colitis (darmontstekingen) bij regelmatige gebruikers van edibles – eetbare cannabis’, zegt Srivastava in het persbericht.

Als de data-analyse in Colorado aantoonbaar verschil laat zien, hebben de onderzoekers een case voor klinisch onderzoek. ‘We kunnen dan écht testen of anandamide of andere – plantaardige – cannabinoïden gebruikt kunnen worden als therapie of behandeling voor aandoeningen aan de maag, alvleesklier en darmen’, sluit Prof. Srivastava af.

[Openingsfoto: shutterstock/Chayasit Fangem]