(advertenties)
(advertentie)
Uit een studie aan de gerenommeerde Stanford University in de VS blijkt dat cannabinoïden – die in cannabis voorkomen en ook van nature in ons lichaam zitten – wellicht een veelbelovend medicijn kunnen zijn bij de behandeling van autisme. In Israël start nu een nieuw klinisch onderzoek om die stelling te gaan bewijzen!

Weinig wetenschappelijk onderzoek

Er is maar weinig onderzoek gedaan naar cannabis als behandeling van autisme. Toch wijzen veel patiënten met autisme naar cannabis als het gaat om een effectief medicijn – zonder vervelende bijwerkingen. Kijk bijvoorbeeld naar Mediwietsite-expert Mitsz van der Kamp die onder andere zijn autisme succesvol behandelt met mediwiet.

Een van de – weinige  – onderzoeken naar cannabis bij autisme verscheen in het wetenschappelijke vakblad Autism Daily Newcast. Een citaat: “Een nieuwe studie laat zien dat mutaties die geassocieerd zijn met autisme de werking van hersenmoleculen blokkeren, moleculen die actief worden door dezelfde receptoren als waarop de actieve bestanddelen van cannabis werken.”

Cannabidoïden deblokkeren storingen

Dat klinkt ingewikkeld. Thomas Sudhof, een cellulaire neurowetenschapper aan de Stanford Universiteit, testte de mutaties die met autisme geassocieerd worden op muizen. Twee mutaties hebben direct te maken met het slecht(er) doorgeven van hersensignalen, doordat er hechtingsproblemen zijn met de elektrische impulsen in het brein. Een elektrische impuls van een hersencel wordt normaal gesproken omgezet in een chemisch signaal in de synaps, en dat werkt bij autisme dus niet. En dat heeft direct te maken met de werking van cannabidoïden. Sudhof: “Dit suggereert dat autisme veroorzaakt zou kunnen worden door een onderbreking van het vermogen van het brein om duidelijk signalen te zenden.”

Deze bevindingen suggereren dus dat cannabidoïden gebruikt kunnen worden als behandeling bij autisme, omdat zij die verstoring van de cannabidoïden-receptoren in het lichaam kunnen deblokkeren.

beeld

‘Dramatische gedragsverbeteringen’

Het onderzoek van Stanford wordt bovendien ondersteund door een andere studie van Danielle Piomelli van UC Irvine en Olivier Manzoni van INSERM, het Franse nationale researchcentrum. Zij behandelden muizen die het zogenaamde Fragile-X-Syndrome bezaten, een afwijking die autistische symptomen veroorzaakt. Hun methode bestond uit het toedienen van nieuwe verbindingen die de signaalfunctie van de endocannabidoïden transmitters in de hersenen corrigeren (iets wat cannabidoïden kunnen doen). Hun conclusie: “De muizen vertoonden dramatische gedragsverbeteringen in een doolhof-test, waarbij we angst en de acceptatie van open ruimte maten.”

Vanzelfsprekend moet er meer onderzoek volgen om zeker te weten dat cannabis een effectieve autismebehandeling is, maar deze bevindingen noemen de geleerden ‘veelbelovend’. Autism Daily Newcast zegt het zo: “Families die cannabis reeds gebruiken om hun kinderen te behandelen geloven dat het alle verschil van de wereld heeft gemaakt. En veel autistische kinderen krijgen nu medicijnencocktails toegediend die wellicht veel heftiger zijn dan cannabis, en bovendien serieuze bijwerkingen en beperkte resultaten opleveren.”

Nieuw onderzoek in Israël

De Israëlische Dr. Adi Eran kan binnenkort verandering brengen in de beschikbare wetenschappelijke bewijzen voor de effectiviteit van cannabis als medicijn bij autisme. Dr. Eran – hoofd van de pediatrische neurologie afdeling van het Jerusalem Shaare Zedek Medical Centre – gaat namelijk klinische studies uitvoeren op autistische tieners en kinderen.

Uiteraard zullen de jonge autisme-patiënten geen THC-rijke cannabis toegediend krijgen. De controlegroep krijgt een placebo, waar de andere groep een potent CBD-medicijn ontvangt. In alle gevallen weten – zoals gebruikelijk bij klinische proeven – zowel de patiënt als de familie niet of er sprake is van CBD of een placebo.

Het onderzoek is al goedgekeurd door het Israëlische ministerie van gezondheid. Nu hoeft de arts alleen nog de respondenten voor het onderzoek te verzamelen uit psychiatrische instellingen en lokale ziekenhuizen.

[Openingsfoto: Shutterstock.com / Jonathan Tichon]