(advertenties)
(advertentie)
Uit een groot onderzoek onder 7.525 volwassen inwoners van de staat Californië, blijkt dat 92 procent van de medicinale cannabispatiënten vindt dat mediwiet effectief is bij hun aandoening. Vijf procent van de bevolking gebruikt cannabis als medicijn en 8 op de 10 dokters zijn voorstander van deze toepassing van wiet.

Om met dat laatste te beginnen: in 2013 publiceerde het wetenschappelijk vakblad New England Journal of Medicine een enquête waaruit bleek dat bijna acht op de tien medici het gebruik van cannabis als medicijn goedkeuren. Dat is natuurlijk een enorme meerderheid onder de doktoren, had mediwiet in Nederland en België maar zo’n aanhang in de medische wereld. Maar goed, medicinale cannabis is natuurlijk ook niet voor niks al gelegaliseerd in 25 Amerikaanse staten.

Wiet verlicht symptomen

Acht van de tien dokters zijn oké met mediwiet en ruim 9 op de 10 patiënten heeft er naar eigen zeggen baat bij

Acht van de tien dokters zijn oké met mediwiet en ruim 9 op de 10 patiënten heeft er naar eigen zeggen baat bij

De eerste staat waar dit gebeurde was Californië in 1996, dus patiënten kunnen daar al bijna twintig jaar bij een medical marijuana dispensary terecht voor hun medicijn, mits ze een recept krijgen van een dokter. Uit onverdachte bron – want onderzoek van overheidsinstanties! – blijkt nu ook dat mediwiet echt werkt. Het Public Health Institute liet samen met het Center for Disease Control and Prevention onderzoek doen onder liefst 7.525 volwassen inwoner van Californië. De data is afkomstig van het California Behavioral Risk Factor Surveillance System en de cijfers zijn dus representatief voor de bevolking. En het resultaat mag er zijn: 92 procent van de mensen die op recept cannabis gebruiken voor een serieuze aandoening – denk aan chronische pijnen, artritis, migraine en kanker bijvoorbeeld – rapporteert dat hun wietmedicijn effectief is en de symptomen van hun ziekte verlicht!

Vijf procent bevolking gebruikt mediwiet

Uit het onderzoek blijkt ook dat vijf procent van alle Californiërs cannabis gebruikt heeft als medicijn. Miljoenen mensen dus, want het is de dichtstbevolkte staat van heel Amerika! “Ons onderzoek toont aan dat wiet onder alle bevolkingsgroepen wordt gebruikt en niet exclusief door een bepaalde groep”, stellen de onderzoekers vast. Ook blijken vrouwen en mannen net zo vaak marihuana als medicijn te gebruiken. Cannabis is wel wat populairder onder jonge volwassenen dan onder oudere mensen. Er is zelfs naar afkomst en ras gekeken en ook dan blijken er nauwelijks verschillen te zijn. Weg vooroordeel dus dat donkere mensen of Latino’s meer wiet gebruiken. “Het absolute verschil in het gebruik van mediwiet is minder dan 3 procent tussen de etnische groepen, wat in de praktijk dus niet veel betekenis heeft”, aldus de wetenschappers.

50-nj-patients-eligible-for-medical-marijuanaStudie weerlegt kritiek

Dit onderzoek komt op een goed moment. Volgende maand gaan kiezers in bijvoorbeeld Florida beslissen over de legalisering van medicinale cannabis. En ondanks dat het al legaal is in 23 staten, ondervindt mediwiet nog steeds veel kritiek. Zo zei de voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg vorig jaar nog dat medicinale cannabis “een van de grootste hoaxes (oplichterij) aller tijden is”. Deze nieuwe studie weerlegt dit soort kritiek fijntjes. “Ons onderzoek weerspreekt het wijdverspreide idee dat medicinale cannabis vooral gebruikt wordt door gezonde mensen”, schrijven de onderzoekers. “De meest voorkomende redenen voor gebruik zijn medische condities waarvoor geen ‘mainstream’ behandelingen bestaan – zoals bijvoorbeeld voor migraine – of die ineffectief zijn, inclusief de behandeling van kanker en chronische pijn.”

Conclusie patiënten: mediwiet werkt!

Het debat over medicinale cannabis wordt tot nu toe overheerst door lobbypartijen, of dat nu voorstanders of tegenstanders zijn. Maar om de effectiviteit van mediwiet te kunnen beoordelen is het oordeel van de patiënten zelf natuurlijk het belangrijkste. En die hebben zich in dit onderzoek luid en duidelijk uitgesproken: medicinale cannabis werkt!

[Openingsfoto: shutterstock/Steve Photography]