(advertenties)
(advertentie)

Lang werd gedacht dat cannabis met een hoge THC-potentie slecht voor ons zou zijn. Deze mythe wordt echter ontkracht door Brits onderzoek dat de medicinale voordelen van THC-rijke cannabis aantoont. 

Al jaren gaan geluiden op dat cannabis met een hoog THC-gehalte in de ban zou moeten worden gedaan. Medische studies tonen echter diverse voordelen van deze soort voor patiënten aan! Zo ondersteunt dit Britse onderzoek de werkzaamheid van krachtige THC met betrekking tot de levenskwaliteit van diverse patiënten. De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat we afstappen van de mythe dat krachtige cannabis slecht voor ons zou zijn. 

Honderden cannabisvarianten binnen handbereik

De toegankelijkheid van een fantastische reeks cannabisproducten tegenwoordig is verbluffend. We hebben honderden keuzes binnen handbereik: van niet-psychoactieve cannabidiol (CBD), geestverruimende tetrahydrocannabinol (THC) om ons high te maken tot medicinale producten en verbindingen in alle vormen en maten voor recreatief én medisch gebruik.

Er zijn ook mensen die zeggen dat de wiet die tegenwoordig op de markt is, in niets lijkt op de wiet van onze grootouders. Dat is absoluut waar en de kritiek van velen verwijst dan ook specifiek naar de potentiële gevaren van cannabis met een hoog THC-gehalte. Hoe zit dat precies?

Sterkte van 20% tot 95% – niet voor iedereen

Veel cannabisbloemen- en olieproducten bevatten een gemiddeld THC-gehalte van 20%. Wie echter meer doorgewinterd is, kiest wellicht voor concentraten die wel 95% THC kunnen bevatten. Dat is inderdaad geen wiet voor beginners en zeker niet voor mensen met mogelijk psychische problemen, zoals een verhoogd risico op psychose en schizofrenie. Duidelijk.

Dit betekent echter niet dat we krachtige THC zouden moeten demoniseren. Ook THC-rijke cannabis heeft namelijk talloze gezondheidsvoordelen.

Patiëntenbehandeling met THC-rijke cannabis

De eerste genoemde recent studie, ondersteund door gegevens van het Project Twenty21 (T21) in het Verenigd Koninkrijk, beoordeelde de kwaliteit van leven van patiënten die aan angst en chronische pijn lijden. Dit gebeurde nadat ze medicinale cannabis hadden gehad.

Ze gaven de deelnemers een THC-rijke cannabisbloem met een 20% THC en 1% CBD-ratio, genaamd Khiron 20:1, gekweekt door KHIRONMED, een dochteronderneming van het Latijns-Amerikaanse bedrijf  Khiron Life Sciences. Een cannabistop met een hoog THC-gehalte is het meest voorgeschreven product voor medisch gebruik bij mensen.

Deze behandeling is sinds november 2018 legaal in het Verenigd Koninkrijk en goedgekeurd door het Home Office (het equivalent van het Ministerie van Binnenlandse Zaken) voor in aanmerking komende patiënten. Het roken van deze bloemen is verboden, maar inhaleren met een vaporizer is wel toegestaan.

KhironMed werkt mee aan Project 21, ’s werelds grootste patiëntenonderzoek m.b.t. cannabis

Gecontroleerde inhalatie levert significante verbetering op

De onderzoekers analyseerden door de patiënt gerapporteerde uitkomstmaten (zogeheten PROMS) die voor en na drie maanden voor een follow-up werden verzameld. Ze keken naar statistieken, waaronder gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (HRQoL: Health Related Quality of Life), slaap en stemming van patiënten.

Ondertussen maten ze ook de ernst van de ziekte met behulp van tools als de Korte Pijn Inventarisatie (BPI) en de Generalized Anxiety Disorder 7-Item Schaal (GAD). De laatste meet zelfgerapporteerde gegevens met betrekking tot de hevigheid van een piekerstoornis. Dit is een vorm van een angststoornis. 

De onderzoekers ontdekten dat het inhaleren van de cannabis effectief was bij het verbeteren van de slaap en de algemene stemming. De ernst van pijn en angst werden eveneens verminderd. “Onze resultaten geven aan dat gecontroleerde inhalatie van farmaceutische kwaliteit, THC-overheersende cannabis, Khiron 20:1, wordt geassocieerd met een significante verbetering van door de patiënt gerapporteerde pijnscores, stemming, angst, slaapstoornissen en algehele HRQoL in een behandelingsresistente klinische bevolking”, concludeerden de onderzoekers.

Andere voordelen van krachtige cannabis

In realiteit hebben veel mensen dringend behoefte aan de medicinale voordelen van cannabis met een hoog THC-gehalte. Het feit dat een cannabisproduct meer THC bevat, betekent dat er meer van in de bloedbaan terechtkomt. Dit resulteert in krachtigere fysiologische en psychoactieve effecten.

Het betekent ook dat patiënten krachtigere therapeutische voordelen uit medische aandoeningen kunnen halen. Het is bewezen dat het talloze mensen helpt met ernstige en chronische pijn, slapeloosheid, braken, misselijkheid, gebrek aan eetlust en nog veel meer.

Cannabis voorkomt schade in de hersencellen

Bovendien tonen onderzoeken aan dat THC een neuroprotectant is. Dit betekent dat het schade in de hersencellen voorkomt. Na verloop van tijd nemen de kwaliteit en kwantiteit van hersencellen bij mensen af. Dit verhoogt het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer, dementie en nog veel meer. Dus ook in dit opzicht is sterke(re) cannabis interessant.

Wiettoppen met een hoog THC-percentage en ook de zeer krachtige cannabis concentraten hebben zo hun eigen specifieke medische voordelen en effecten… [foto: fukume/Shutterstock]

THC biedt verlichting bij PTSS

Duizenden mensen die aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) lijden, vinden eveneens verlichting bij THC-producten. Slapeloosheid, depressie, ernstige angstgevoelens, nachtmerries en zenuwachtige onrust kunnen iemand van een normaal leven beroven. Het is echter aangetoond dat THC helpt. Met gebruik van THC-producten kunnen PTSS-patiënten eindelijk weer een glimp van een ‘gewoon’ leven ervaren.

THC als recreatief middel

Aan de andere kant kan cannabis ook recreatief worden gebruikt. Roken of het consumeren van krachtige THC-producten leidt tot ontspanning en biedt een krachtige verlichting van stress zonder de schadelijke bijwerkingen van alcohol. Het kan zelfs de creativiteit stimuleren en je helpen efficiënter te trainen.

Stop met het criminaliseren van krachtige THC

Kortom, er is bewijs voor de voordelen van cannabis met een hoog THC-gehalte. Natuurlijk zijn mensen met ernstige psychische stoornissen zoals psychose en schizofrenie duidelijk niet de meest geschikte gebruikers van deze producten. Maar ze werken prima voor anderen.

Neem bijvoorbeeld alcohol. Er zijn tal van alcoholmerken die sterke dranken met een hoog alcoholpercentage verkopen, die gemakkelijk alcoholvergiftiging kunnen veroorzaken. En daar zijn niet eens meerdere drankjes voor nodig; eentje kan volstaan. Toch staan we toe dat deze stoffen openlijk worden verkocht – in veel gevallen zelfs aan minderjarigen – terwijl we THC-rijke cannabis demoniseren.

5 mg THC volstaat voor milde psychoactieve effecten

Zeker, ook cannabisconcentraten kunnen overmatig worden geconsumeerd. Mede daarom is, in plaats van het te criminaliseren of te beweren dat deze concentraten massahysterie en psychose veroorzaken, meer voorlichting nodig.

Experts en wetenschappers hebben vastgesteld dat slechts 5 mg THC voldoende is om milde psychoactieve effecten te veroorzaken, ook bij occasionele of niet-gebruikers. Alleen ervaren recreatieve consumenten zouden met hogere doseringen moeten experimenteren.

Bovendien wordt mensen die gevoelig zijn voor psychische problemen, geadviseerd om onder toezicht van een arts met kennis van cannabis aan de slag te gaan als ze van plan zijn om hogere doses te gebruiken om te helpen bij bepaalde aandoeningen, fysiek, mentaal of anderszins.

THC is geen dodelijke substantie

Het heeft geen zin voor medisch personeel of zorgaanbieders om mensen, inclusief recreatieve cannabisgebruikers, te ontmoedigen om cannabis met een hoog THC-gehalte te kopen. Bovendien: geen enkele hoeveelheid THC kan iemand doden.

De nadruk moet dus op verantwoorde consumptie liggen. Het blijft natuurlijk mogelijk dat je een ongemakkelijke psychoactieve ervaring hebt die een paar uur aanhoudt. Juist daarom is het altijd aan te raden om low & slow te gaan.

Voor iedereen die meer wil weten over het gebruik van cannabis met een hoog THC-gehalte voor recreatieve of medische doeleinden is het devies: doe je eigen onderzoek. Heb je bepaalde aandoeningen? Overleg dan eerst met een arts. Experimenteer niet in je eentje, vooral niet als je denkt dat je een psychische aandoening hebt.

LEES OOK:

https://www.mediwietsite.nl/harvard-studie-chronische-pijnpatienten-zien-langdurig-succes-met-medicinale-cannabis/

https://www.mediwietsite.nl/cannabis-tegen-slapeloosheid-dit-is-wat-je-erover-moet-weten/

[openingsbeeld: papi8888/Shutterstock]