(advertenties)
(advertentie)

Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) heeft een aanbesteding voor Nederlandse telers die medicinale cannabis mogen kweken, ingetrokken. De aanbestedingsprocedure wordt over enkele maanden hervat, maar op dit moment is de zoektocht naar nieuwe legale cannabiskwekers gestaakt.

Op haar website zegt het BMC hierover ’t volgende:

“Bij een aanbesteding is het gebruikelijk dat deelnemers vragen kunnen stellen. Op basis van vragen die zijn gesteld over de proportionaliteit van de aanbesteding, is het Bureau voor Medicinale Cannabis tot de conclusie gekomen dat de huidige aanbesteding niet kan worden voortgezet. De aanbesteding wordt over enkele maanden opnieuw uitgezet en bekendgemaakt op TenderNed en op deze website.”

Omvang lastig te voorspellen

In de aanbesteding staat dat de omvang van de legale teelt voor medicinale doeleinden lastig is te voorspellen. Dat komt omdat Nederland aan een groeiende buitenlandse vraag wil voldoen, nieuwe medicinale variëteiten wil produceren, meer onderzoek wil doen naar de medicinale werking van cannabis én omdat er een proef aankomt met legale wiet voor coffeeshops.

Met nieuwe legale kwekers stopt het monopolie van Bedrocan en kan beter aan de vraag worden voldaan.  [foto: Tim Bishop]

Blijkbaar hebben vragen van potentiële deelnemers over de omvang ertoe geleid dat de aanbesteding in haar huidige vorm niet voldoet. En dat is niet zo gek.

Er zit de laatste paar jaar namelijk in toenemende mate beweging in hoe de overheid recreatieve en medicinale cannabis wil gaan regelen in Nederland. En die beweging gaat gepaard met een groeiende behoefte naar legaal gekweekte cannabis voor allerlei doeleinden.

De omvang van de aanbesteding is dus constant aan verandering onderhevig en dat roept schijnbaar vragen op bij potentiële kwekers.

Stroef verloop

Het is een goede zaak dat de overheid in beweging komt en meer onderzoek wil doen naar de medicinale werking van cannabis. Dit moet namelijk leiden naar een alom geaccepteerde positie van mediwiet in alle lagen van de zorgsector, zodat:

  • Er meer medicinale soorten beschikbaar komen.
  • Er meer medicinale cannabisproducten beschikbaar komen.
  • Huisartsen deze soorten en producten zonder enige twijfel kunnen voorschrijven.
  • En dat zorgverzekeraars medicinale cannabis vergoeden.

Bovendien is het experiment met legaal gekweekte wiet voor coffeeshops een stap vooruit in de jarenlange strijd om de problematiek rondom de ‘achterdeur’ op te lossen.

Het gevolg hiervan is wel jammerlijk. Want door deze ontwikkelingen lijkt het BMC ’t maar niet voor elkaar te krijgen om geschikte kwekers te vinden. Het proces verloopt stroef.

En dat is op zich ook opmerkelijk, want in de glastuinbouwsector staan bedrijven te springen om met die groeiende vraag naar legaal gekweekte cannabis aan de slag te gaan.

Over enkele maanden komt het BMC met een nieuwe aanvraag die hopelijk leidt tot meerdere legale wietkwekers. Tot die tijd behoudt Bedrocan haar monopolie.

[Openingsfoto: Shutterstock/Africa Studio]