(advertenties)
(advertentie)

Er is wederom een arts die er openlijk voor uitkomt dat hij liever mediwiet voorschrijft dan reguliere opiaten. Bovendien neemt het aantal artsen dat deze mening deelt enorm toe. En dat is goed nieuws, want het is inmiddels wel duidelijk dat mediwiet een geweldige vervanger kan zijn.

Betere kwaliteit van leven met mediwiet

“Ik denk dat de opiatencrisis een ramp is en alles wat helpt om deze crisis te laten verdwijnen, moet aangegrepen worden”, zo zei Dr. Eric Schnakenberg tijdens een interview met CBS6 News.

Schnakenberg, werkzaam voor de Community Care Family Medicine in Clifton Park, is een van de weinige artsen uit de staat New York die gecertificeerd is om medicinale cannabis voor te schrijven.

“Cannabis werkt echt goed, we hebben hiermee echt hele goede resultaten bereikt. Patiënten die medicinale cannabis gebruiken, blijken echt een betere kwaliteit van leven hebben,” legt hij uit.

Schnakenberg is overtuigd van de opiatencrisis die in de Verenigde Staten heerst, en hij juicht hierdoor het gebruik van medicinale cannabis enorm toe.

Mediwiet krijgt groen licht in New York

Het ministerie van Volksgezondheid in New York lijkt het daarmee eens te zijn en kondigde afgelopen donderdag aan dat mediwiet kan worden gebruikt als vervanging voor opioïden.

Patiënten die lijden aan ernstige pijn, maar die niet aan de definitie van chronische pijn voldoen, kunnen vanaf nu medicinale cannabis gebruiken in plaats van zeer verslavende opioïden.

Wietolie is een veilig en gezonde manier om medicinale cannabis te gebruiken. [Foto: shutterstock/J. Lekavicius]

De gezondheidscommissaris zegt dat dit een cruciale stap is in de strijd tegen de dodelijke heroïne epidemie.

Alleen Schnakenberg krijgt iedere maand al één of twee personen onder behandeling die lijden aan een heroïneverslaving. De patiënten waarmee hij te maken heeft, komen uit alle lagen van de bevolking; van professionals tot universitaire studenten, tot daklozen.

Wel zegt hij dat in sommige situaties opioïden nog steeds een goede keuze zijn, mits ze gebruikt worden onder de juiste omstandigheden. Hierbij kun je denken aan acute pijn door bijvoorbeeld een ontstoken kies of wanneer je arm breekt. In die gevallen kun je met opiaten direct de pijn onderdrukken.

Wanneer men echter aan chronische pijnen lijdt en langdurige pijnstilling nodig heeft, zijn opiaten ronduit gevaarlijk door de verslavende werking. In die gevallen ziet Schnakenberg graag dat patiënten mediwiet voorgeschreven krijgen om de pijn te verlichten.

Het stigma moet verdwijnen

De arts is zich bewust van het stigma dat rust op het gebruik van medicinale cannabis. De meeste mensen denken bij het gebruik van wiet aan een joint roken; iets wat absoluut niet noodzakelijk is.

“De oudste persoon die we onder behandeling kregen was 96 en je kunt je voorstellen dat een 96-jarige niet aan roken denkt. Mediwiet gebruiken is echter heel wat anders dan recreatief gebruik van cannabis. Het is een medisch product, een medicijn. Het wordt voorgeschreven in de vorm van olie, dat uiterst streng gecontroleerd is. Tevens wordt nauwlettend de dosering per patiënt bekeken en is er goede begeleiding”, zei Schnakenberg.

We komen dichterbij

Steeds vaker lezen we hoe artsen wereldwijd open gaan staan voor het gebruik van mediwiet. Laten we hopen dat cannabis op een dag zo goed als alle pijnstillers gaat vervangen.

[Openingsfoto: Shutterstock/Eight Photo]