(advertenties)
(advertentie)

In Curaçao wordt momenteel door honderden patiënten de reeds legale CBD-olie gebruikt. Deze olie is daar via de apotheek verkrijgbaar. Cannabis-deskundige Jeany Jansen pleit ook voor legale mediwiet. Ofwel pure cannabis. Want aangetoond is dat dit zeer effectief is bij diverse chronische aandoeningen. Het ziet er rooskleurig uit, want ook de Inspectie voor Volksgezondheid is vóór het legaliseren van mediwiet!

Nederland als voorbeeld

Jan Huurman is Inspecteur-Generaal bij de Inspectie voor Volksgezondheid op Curaçao. En hij ziet graag dat de productie van cannabisolie op het Caribische eiland gecentraliseerd wordt. De legalisatie van cannabis dient volgens hem op dezelfde manier geregeld te worden zoals dat in Nederland gedaan is.

Medische cannabis zou dus volgens Huurman op dezelfde manier gelegaliseerd moeten worden als dat in Nederland is gebeurd. In de apotheken in Curaçao weten ze ook van de manier waarop er bij ons THC-olie wordt bereid. En dit is hoe ze het daar ook willen.

Inspecteur-Generaal Jan Huurman wil een systeem dat vergelijkbaar is met Nederland.

Ook willen ze een strenge regelgeving. Dit wil zeggen dat er een opiumwetgeving moet zijn waarin cannabis als een geneesmiddel beschreven staat wat enkel op recept verkrijgbaar is.

Cannabidiol uit Spanje

Deskundige Jeany Jansen gebruikt zelf cannabis in verband met haar borstkanker. De tumor in haar borst is kleiner geworden dankzij de olie en ook is haar ziektebeeld nu al 3 jaar stabiel.

De kennis die zij uit ervaring opgedaan heeft, deelt zij nu met ruim 400 andere patiënten op Curaçao. Tevens verkoopt zij een olie met 5% CBD, die ze importeert uit Spanje. Daar wordt de olie uitvoerig getest in een laboratorium, zodat ze zeker weet dat er geen andere toevoegingen inzitten.

Jansen licht haar haar afnemers onder andere in over het feit dat je van CBD-olie niet high wordt, maar dat je wel moet onderzoeken hoe vaak en in welke dosering je het ’t beste kan gebruiken. Ook zegt zij dat mensen het niet in combinatie met chemotherapie mogen gebruiken, iets waar wij in Nederland nog niet over uit zijn en ook niet negatief tegenover staan.

Duidelijk is dus dat er meer begeleiding moet komen voor mensen op Curaçao die CBD- en/of THC-olie (gaan) gebruiken. Er zou een platform moeten komen, waar iedereen zijn kennis kan delen én juiste informatie vandaan kan halen. Zo’n platform is ook handig met betrekking tot het legaliseren van mediwiet. Deskundigen kunnen hier namelijk ook veel informatie vandaan halen, vanuit waar mogelijk weer meer onderzoek verricht kan worden.

Curaçao heeft een goed klimaat waarin cannabis perfect kan gedijen. [Foto: TOM KAROLA, Shutterstock]

Ook pleit Jansen voor een samenwerking met artsen, waarmee zij dan haar kennis en ervaring van de afgelopen 30 jaar kan delen. Helaas heeft zo goed als geen enkele arts op Curaçao verstand van cannabis, laat staan van de medicinale doeleinden.

Nederland en de kennis die hier reeds verspreid wordt

Wanneer Nederland dan toch als voorbeeld gezien wordt als het gaat om medicinale cannabis, dan kunnen ze natuurlijk nu al beginnen met kennis opdoen bij bijvoorbeeld Mediwietsite. Wij proberen alle ontwikkelingen bij te houden en die te publiceren in normale mensentaal. Zowel de burgers als artsen op Curaçao kunnen dus nu al de geest verrijken met allerlei informatie over medicinale cannabis.

[Openingsbeeld: Wikipedia / Nelo Hotsuma]