(advertenties)
(advertentie)

Onze kweekreporter Pendergast heeft de afgelopen week wat tegenslag gehad in zijn kweekkast met Michka planten. Gelukkig werd het euvel snel ontdekt en geëlimineerd. Toch zat de schrik er even goed in. Daarom klom hij voor deze aflevering van zijn kweekverslag in de pen om jou te helpen, zodat jij tijdens zo’n schrikmoment net zo snel kan handelen als Pendergast dat deed.

Een ongeluk komt zelden alleen

In het vorige verslag schreef ik dat ik in zou zoomen op trichomen, hoe die werken, wat die trichomen precies zijn en hoe je daarmee het oogstmoment kan bepalen.

Helaas moet ik mededelen dat mijn microscoop besloot ermee op te houden. Ik ben opzoek naar een mooie nieuwe, maar die was er voor de deadline van dit verslag nog niet, en om de trichomen goed te kunnen zien moet je wel een redelijke microscoop hebben. Dit onderwerp zullen we dus even moeten opschuiven, hopelijk naar volgende keer.

Vorige keer vertelde ik echter ook over de luchtvochtigheid en waarom die nou zo belangrijk is in verschillende stadia van je kweek. Er kwamen meerdere redenen aan bod, maar de belangrijkste reden voor een gecontroleerde en goede luchtvochtigheid was toch wel de Botrytis schimmel, beter bekend als budrot of toprot onder de wietkwekers.

Het noodlot heet toprot

Met veel frustratie moet ik helaas vertellen dat ik deze schimmel, ondanks alle maatregelen, toch terug heb gevonden op mijn dames. Het ging echt om een héél klein beetje, en het is lastig te zien op de foto, maar het zat er toch echt.

Nu hoor ik jullie al zeggen: “Maar Pendergast, als het zo weinig was, hoe wist je dan waar het zat? Heb je met je blote tengels aan alle topjes gezeten?” Nee, en ik raad dit ook zeker af! Met je blote handen aan toppen zitten is niet alleen nadelig voor de trichomen, maar zo kan je plantdelen ook snel besmetten met schimmels en ziektes.

Hoe herken je toprot?

Eén van de blaadjes die mij signaleerde dat er wel eens toprot kon zijn.

Er zijn wat herkenningspunten aan de schimmel. Je zou het kunnen herkennen aan de grijze, grauwe schimmel zelf, maar wanneer je dit ziet, ben je vaak al erg laat. De schimmel tast eerst plantdelen aan, waardoor deze geel en bruin worden. Deze plantdelen gaan vaak slap hangen en dit is dan ook een voorteken van de schimmelgroei zelf. Hieraan herken je Botrytis tijdig zodat je nog zou kunnen ingrijpen. Mocht je je afvragen hoe dit eruit ziet, ik heb een foto genomen van het stukje waar ik het aan herkende. 

Voorheen kweekte ik altijd buiten, en wie buiten kweekt gaat schimmel tegen komen. Een ervaren oog herkent de rotte uitstraling meteen!

Botrytis is een schimmel waar niet enkel wietkwekers last van hebben. Deze hardnekkige schimmel komt op veel gewassen voor. Waaronder rozen, aardbeien, druiven en tomaten. De meeste mensen noemen Botrytis ‘Grauwe Schimmel’ vanwege de kleur die de geïnfecteerde delen krijgen.

Omdat ik wel wil laten zien hoe de schimmel zich ontwikkelt, en hoe snel dit kan gaan, maar omdat ik niet mijn wietplanten wil opofferen, heb ik besloten het te laten zien aan de hand van mijn -inmiddels niet zulke mooie- rozen.

Een roos is een delicaat bloempje wat helaas ook vaak te maken krijgt met schimmels. Op de eerste foto zien jullie een mooie roos. Niks mis mee zou je zo denken. Bladeren staan er goed bij, een lichte kleur. Best een mooi exemplaar. Maar wie goed kijkt ziet dat het achterste rozenblaadje niet helemaal dezelfde kleur heeft als de rest. Dit is het begin van de grauwe schimmel, erg onopvallend.

Ik had hier kunnen ingrijpen, maar daar leren we niet van. Ik heb de plant laten staan en niks weggehaald of behandeld, zodat de roos er 5 dagen later compleet anders uitzag.

Slechts 5 dagen later was er niks van de schoonheid van een roos over. De roos is compleet verrot en overgenomen. Zo snel kan het dus gaan.

Rigoureuze oplossing

Ik heb de geïnfecteerde cannabis top compleet weggeknipt uit voorzorg, en wie goed kijkt kan rechts onderin nog wat bruine aanslag zien.

Zonde van de wiet, maar laten we hopen dat dit de enige schade is.  Na een grondige inspectie van de andere toppen heb ik gelukkig nergens anders rot kunnen ontdekken.

Wel is het duidelijk zichtbaar dat de planten geen zin hebben om af te bloeien, overal komen witte bloeiharen als kleine toefjes slagroom tevoorschijn.

Iets wat ik normaal niet erg zou vinden, maar nu ik schimmel heb gevonden en het al een lange bloeier is, moet ik eerlijk bekennen dat ik het wel fijn zou vinden als deze ronde over was.

De andere toppen zien er gelukkig goed uit.

 

 

 

 

 

Overal komen witte bloeiharen als kleine toefjes slagroom tevoorschijn.

Maar goed, we wachten het geduldig af. We sluiten het verslag af met de tabellen en de wijze les: voorkomen, beter dan genezen!

De tabellen voor deze week