(advertenties)
(advertentie)

Dokter Groen is een echte cannabisgenieter. Met veel plezier kweekt hij allerlei wiet in zijn compacte kweekkast. Eerder deed hij als de buitenwiet correspondent verslag van zijn kweek op CNNBS. Op Mediwietsite deelt hij nu zijn ervaringen met met ondermeer een CBD-soort. In deze aflevering vertelt Dokter Groen over het automatische bewateringssysteem van Blumat dat hij heeft geïnstalleerd.

Zoals je misschien nog weet stonden de bladeren van de Candy Dawg Kush zaailingen vorige week naar beneden gericht. Dat is negen van de tien keer te wijten aan te natte aarde. Gelukkig trokken ze na het verpotten weer helemaal bij en staan de bladeren nu weer fier omhoog. Ook de Dinamed CBD planten staan er goed bij. Alle negen genieten ze van hun nieuw verkregen ruimte, wat ervoor gezorgd heeft dat ze deze week aanzienlijk gegroeid zijn.

Ik kweek deze ronde twee verschillende wietsoorten in mijn CNNBS G-Kit. Ik maak het mezelf daar niet makkelijker mee, maar ik wilde graag eens een CBD only soort kweken en dus kon de Dinamed CBD niet ontbreken. Het kweken van meerdere wietsoorten maakt het lastiger om een gelijkmatig bladerdek te krijgen. Zeker wanneer er grote verschillen tussen de wietsoorten zijn.

In mijn geval merk ik dat de Dinamed CBD van Dinafem duidelijk wat meer sativa-invloed heeft dan de Candy Dawg Kush van Seed Stockers. De bladvingers zijn smaller en de internodes langer. Maar ik ga ervan uit dat ik het verschil in hoogte met de nodige training wel kan oplossen. Ik denk dat ik aan de Dimamed planten een of twee toppen meer laat groeien dan aan de Candy Dawg Kush planten, om zo de groei in de hoogte wat te vertragen.

Blumat systeem

Zoals ik vorige week al aankondigde, heb ik een klein Blumat bewateringssysteem in mijn kweekkast aangelegd. Dit is om te testen hoe het systeem in de G-Kit functioneert. Ik heb begrepen dat CNNBS een dergelijk systeem binnenkort ook als aanvulling op de CNNBS G-Kit gaat leveren. Als ik er tenminste goede resultaten mee behaal.

Aan de achterkant van de kweekkast hangt het waterreservoir aan een haak. Op deze manier neemt het reservoir geen extra ruimte in en zie je er aan de voorkant van de kweekkast niets van. Omdat het reservoir hoger hangt dan de planten zorgt de zwaartekracht voor voldoende waterdruk. Er zitten geen pompen, schakelklokken of andere elektronische onderdelen aan het Blumat systeem.

Vanuit het reservoir loopt een slang de kast in. Bij iedere plant is een zogenaamde Blumat sensor in de aarde geplaatst. De sensors zijn gemaakt van een soort terracotta klei en zitten gevuld met water. Wanneer de aarde nat genoeg is blijft de waterdruk in de sensor op peil, wat ervoor zorgt dat een dunne slang die door de sensor loopt, dichtgedrukt wordt.

Wanneer de aarde echter uitdroogt daalt de waterdruk in de sensor en wordt het slangetje geopend om water te druppelen tot de aarde weer nat genoeg is, de waterdruk in de sensor weer stijgt en het druppelen vanzelf weer stopt. Met een draaiknop op de sensor kun je de gevoeligheid instellen, hiermee bepaal je in feite hoeveel water de planten moeten krijgen. Voortaan worden mijn wietplanten automatisch bewaterd.

Tot nu toe moet ik zeggen dat het systeem fantastisch functioneert. Mijn planten hebben altijd voldoende water en ik kan nog eens een weekendje op stap. Het enige nadeel is dat ik geen biologische voeding in het waterreservoir kan mengen. Biologische voeding kan de dunne slangetjes van de druppelaars namelijk verstoppen. Minerale voeding geven wil ik niet, dus heb ik wat Vertafort biologische mestkorrels door de bovenlaag van de aarde gemengd. Een andere oplossing zou kunnen zijn om de planten om de zoveel dagen met de hand bij te voeden.

Mijn planten zijn nu nog klein, maar ik heb wel al besloten dat ik het systeem de volgende ronde zal testen met kokos in plaats van aarde. Dan zal ik een minerale voeding voor kokos gebruiken, deze verstopt de druppelaars niet. Met het Blumat systeem en kokos als medium, heb ik in feite een totaal geautomatiseerd hydrosysteem in mijn kleine kweekkastje.

Bladprobleem?

Alle negen de plantjes staan fier omhoog en maken een gezonde groei door. Alleen heeft één van de Dinamed CBD planten een onregelmatige lichtgroene verkleuring op haar bladeren. Het doet denken aan een tekort van het een of ander. Je bent wanneer je zoiets ziet, al snel geneigd om uit te zoeken wat het tekort zou kunnen zijn en dat aan te vullen. Dat ga ik echter niet doen, want ik weet al bijna zeker wat de oorzaak is geweest.

Zoals je weet heb ik namelijk dezelfde aarde van de vorige ronde hergebruikt. De aarde is erg droog geweest en wilde lastig water opnemen nadat ik er weer planten in had gezet. Waarschijnlijk zitten er nog wat droge plekken in deze pot en zijn er hierdoor wat zouten in de aarde opgehoopt. Ook ben ik niet helemaal zeker van de pH-waarde.

Ik zal het water in het reservoir van het Blumat systeem op de juiste pH-waarde (op aarde tussen de 6,3 en 6,8) brengen – ik weet het, dat had ik natuurlijk allang moeten doen – en de pot van de plant in kwestie eens met de hand bijwateren met dit water. Ik denk dat de plant hierdoor wel weer bijtrekt. Volgende week zul je zien of dat ook gelukt is.