(advertenties)
(advertentie)
In het eerste deel van Dokter Groen dat wij vorige week publiceerden liet de kweekdokter zien hoe hij zijn zaadjes ontkiemt en ze de kiemfase doorloodst. In het tweede deel van deze nieuwe kweekserie gaan we een nieuw stadium in: de groeifase. Om de plantjes voldoende ruimte te geven worden de kleine potjes verruild voor grotere exemplaren. En in het kader van ‘leren door experimenteren’ herbruikt onze groene dokter daar oude aarde voor.

Het is voor mij ook de eerste keer dat ik een tweede ronde op dezelfde aarde doe. Ik heb me de laatste tijd namelijk verdiept in het zogenaamde no-till gardening. Oftewel de organische teelt waarbij je aarde met een bodemleven vaker dan eens hergebruikt. No-till slaat hierbij op het niet omscheppen van de aarde om het bodemleven niet te verstoren.

De planten – in dit geval vijf Dinamed CBD en vier Candy Dawg Kush zaailingen – gaan dus direct op de plaats waar een aantal weken geleden nog Gorilla Glue planten stonden. Of ik het helemaal goed doe weet ik niet zeker, maar ik heb de afgelopen ronde met compost en aarde gewerkt en alleen biologische voeding gegeven dus ik denk dat de aarde wel geschikt is voor een rondje hergebruik.

Blaadjes omlaag

Met de zaailingen kon het wel iets beter eerlijk gezegd. Hoewel de Dinamed CBD zaailingen er bij het verpotten wel goed bij stonden, krulden de bladeren van de Candy Dawg Kush planten behoorlijk naar beneden. Ik denk dat ik ze wat teveel water gegeven heb en dat ze het wat te koud gehad hebben.

Hopelijk trekken ze snel bij nu ze in hun nieuwe gerecyclede aarde staan, de Gorilla Glue ging er in ieder geval ontzettend goed op!

Om te verpotten heb ik met een gekarteld mes een vierkant gat ter grote van de kluitjes van de zaailingen, in de aarde gezaagd. Verder heb ik de aarde niet omgeschept, de nieuwe wortels groeien straks dus rechtstreeks in de oude wortelstelsels. Het is de bedoeling dat ze op deze manier gebruik maken van het bodemleven dat al in de potten heerst.

Blumat druppelsysteem

Ik heb het systeem in huis, alleen nog niet geïnstalleerd. Maar ik ga deze ronde ook gebruik maken van een simpel maar effectief irrigatiesysteem in de CNNBS-G-Kit. Het is een beproefd systeem dat het Blumat systeem heet en op aarde en kokos gebruikt kan worden.

Wanneer het systeem tijdens deze ronde op aarde goed functioneert ga ik het hierna ook toepassen op kokos en komt het systeem op maat ook optioneel beschikbaar voor de CNNBS G-Kit.

 

 

Ik ben dus weer eens proefkonijn maar zeker niet het haasje. Het Blumat systeem wordt al heel lang gebruikt door hobbykwekers, en met uitstekende resultaten. Het systeem werkt in dit geval zonder pompen. Omdat het waterreservoir hoger dan de potten wordt geplaatst zorgt de zwaartekracht voor voldoende waterdruk.

Via een slang gaat het water naar speciale sensoren in de grond. De sensoren ‘voelen’ de zuigkracht van de aarde en druppelen water wanneer de aarde te droog is. De planten krijgen zo automatisch water op maat en ik kan nog eens een weekendje weg zonder me zorgen te maken of mijn wietplanten wel genoeg te drinken hebben.

Biologische voeding kan het Blumat systeem echter doen verstoppen, vandaar dat ik een andere manier van voeden moet verzinnen. De compost en de levende aarde verzorgt natuurlijk al een groot deel van de voeding, maar ik wil wel bij kunnen bijvoeden. Nu heb ik nog een paar zakken Vertafort plantenvoeding korrels liggen dus wellicht dat ik die gebruik.

Volgende week meer over het Blumat systeem in mijn CNNBS kweekkast en hopelijk ook wat mooier ogende jongedames. Ik ga daar natuurlijk wel vanuit, tot dan!