(advertenties)
(advertentie)
Het is zover! Bij Pendergast is de bloeifase in volle gang. Bovendien lijkt het erop dat alle planten zich redelijk herstellen van eerdere tegenslagen. En dat is natuurlijk goed nieuws. Nu de rust is wedergekeerd, maakt Pendergast van de gelegenheid gebruik om in te zoomen op de onmisbare formule, die volgens hem nooit mag ontbreken in een kweekruimte.

Green Sensation

De vorige keer vertelde ik dat de bloei al eventjes was begonnen en dat ik zodoende ook structureel Sugar Royal ging gebruiken. Dit is een product van Plagron waar ik nog geen ervaring mee heb.

Nu is de bloei hard aan de gang en zie ik dat één plant het eigenlijk vrij goed doet, ondanks alle stress die zich tijdens deze ronde heeft voorgedaan.

De andere planten doen het ook redelijk, maar door de foute CEC-waarde en de ongebufferde coco, is er een onbalans ontstaan die ik niet geheel meer heb kunnen herstellen.

Toch ruiken de toppen met de dag lekkerder en zien ze er met de dag beter uit.

Een deel hiervan is mede dankzij een product waar ik wél ervaring mee heb, en wat ik ook al enkele jaren gebruikt heb bij andere kweekrondes. Dit product is Green Sensation, ook van Plagron.

Kortgezegd is Green Sensation een toevoeging voor tijdens de bloei. Het is echter niet zomaar een booster. Het is een 4-IN-1 stimulator die toevoeging van andere producten in de bloei overbodig maakt (met uitzondering van je basisvoeding natuurlijk).


In Green Sensation zit namelijk:

  • PK-Voeding
  • Enzymen
  • Enhancer
  • Een bloeibooster

Al deze onderdelen zijn vrij van hormonen, dierlijke reststoffen, genetisch gemodificeerde organismen of andere stoffen die een schadelijke invloed kunnen hebben op de kwaliteit van jouw medicinale cannabis.

Laten we alle ingrediënten eens bekijken, te beginnen bij PK.

Een lesje in P en K

PK-Voeding is al een tijd lang een bekende in het cannabiswereldje. PK staat voor Fosfor (P) en Kalium (K).

Fosfor en Kalium zijn 2 essentiële stoffen voor de bloeifase. Fosfor, (Phosphorus in het engels. Vandaar de P) zorgt voor de energievoorziening van de plant. Fosfor is namelijk onderdeel van het Adenosinetrifosfaat. Een duur woord wat wij gewoon even kort ATP gaan noemen.

Wat het precies inhoudt is erg lastig uit te leggen, maar het ATP fungeert als energieleverancier voor alle groei-, herstel- en onderhoudsprocessen in de plant. Bijkomend zorgt fosfor er ook nog eens voor dat suikers goed worden omgezet en de voedingsstoffen binnen de plant getransporteerd kunnen worden.

Om goed te groeien, te herstellen en zichzelf te onderhouden moet de plant een goede weerstand hebben tegen ziektes, en goed kunnen functioneren. Hier zorgt kalium voor. Kalium verbetert de weerstand van de plant en regelt het open en dicht gaan van de stomata (huidmondjes). Hierdoor kan de plant de juiste hoeveelheid koolstofdioxide (CO2), waterdamp en zuurstof opnemen en afgeven.

 

Als de huidmondjes niet goed werken, gaat dit ten koste van de fotosynthese, transport van voeding en het koelen van de plant. Wat zich laat zien in geremde groei/bloei, tekorten of overschotten en verbranding.

Tezamen zorgen fosfor en kalium dus voor een verbetering van de bloei, de weerstand en de kwaliteit van de oogst.

Zo werken enzymen

Bestanddeel 2 van Green Sensation bestaat uit enzymen. Die leveren een belangrijke bijdrage aan het bodemleven. Dat werkt als volgt.

In de natuur worden dode wortels en ander organisch materiaal afgebroken. Maar wij werken niet echt meer in de natuur. Wij halen de natuur in huis en regelen zelf alle omstandigheden. De schimmels en bacteriën die zich buiten aan dode plantenresten hechten en zo enzymen loslaten, die de plantenresten op hun beurt weer afbreken, hebben wij in de kas niet.

Zonder deze enzymen toe te voegen worden dode plantenresten dus niet afgebroken. Enzymen zijn dus eigenlijk opruimers van dood plantmateriaal. En dood plantmateriaal wil je niet in je bodem hebben.

Deze onopgeruimde stoffen zijn aantrekkelijk voor ziektes die over kunnen slaan op je plant zelf, de resten kunnen gaan rotten wat zuurstof ontneemt van je wortels en ze nemen kostbare bodemruimte in die je beter kan gebruiken voor de groei van nieuwe gezonde wortels.

Green Sensation zorgt ervoor dat het afbraakproces toch plaatsvindt. Bijkomend voordeel van het afbraakproces is dat de dode wortels omgezet worden in direct opneembare stikstof.

Het klinkt misschien eng, werken met schimmels en bacteriën. Maar deze angst is nergens voor nodig. De schimmels en bacteriën kweekt Plagron zorgvuldig tot de enzymenconcentratie hoog genoeg is, waardoor de schimmels en bacteriën gedood worden door de enzymen zelf. Je voegt dus geen schimmels en bacteriën toe, maar enkel de enzymen; de actieve componenten die in de natuur zorgen voor de afbraak van dood plantmateriaal.

Dit doet de enhancer

Onderdeel 3 van Green Sensation is de enhancer. De enhancer zorgt ervoor dat er reacties in de plant ontstaan die de smaak en opbrengst ten goede komen.

Buiten wordt een plant continu blootgesteld aan verschillende prikkels. Veranderend weer, verschil in licht, en ga zo maar door. Binnen ontnemen wij die prikkels, wat niet altijd positief is.

Bij mensen gebeurt dit ook. Via het centraal zenuwstelsel verwerkt de mens prikkels die bijdragen tot het verbeteren of herstellen van onszelf. Wanneer jij een zware steen optilt, krijgt je centraal zenuwstelsel hier een prikkel voor. Wanneer je dit vaker doet stuurt je centraal zenuwstelsel signalen af om sterker te worden, zodat je die zware steen steeds vaker en makkelijker kan optillen.

In de plant worden prikkels verwerkt via de sapstroom; het centrale zenuwstelsel voor de plant dus. De sapstroom verandert aan de hand van de informatie die de plant, bijvoorbeeld via de bladeren, binnenkrijgt. Is er veel licht, dan vindt er meer fotosynthese plaats. Is er veel wind, dan merkt de stam dit en zal deze dikker willen worden. Enhancer zorgt er dus mede voor dat de plant positief beïnvloed wordt door verschillende prikkels.

De juiste nutriënten

Het laatste onderdeel van Green Sensation is eigenlijk een vervolg op de enhancer. Nu de enhancer zorgt voor prikkels van de plant, krijgt de plant ook bepaalde voedingsbehoeften. De booster speelt hierop in, door de plant te geven wat die door de enhancer nodig heeft. De booster zorgt er dus voor dat de juiste nutriënten in de plant aanwezig zijn om de getriggerde processen uit te voeren.

Wat er precies in de booster zit is bedrijfsgeheim en is nergens te vinden. Plagron zelf noemt het Green Sensation ‘PowerParticles’. Deze ‘PowerParticles’ zorgen voor de harsvorming en aanmaak van etherische oliën, wat terug te zien is in de opbrengst. En ze zorgen voor het suikertransport, wat de smaak van de oogst ten goede moet komen.

Zoals ik eerder al zei gebruik ik Green Sensation al langer. Ik vind dat gedoe met al die verschillende flessen niks. Daarbij pakt Green Sensation vaak iets goedkoper uit dan andere volledige bloeilijnen. De mengverhouding is erg goedkoop, 1:1000. Dus met 1 liter Green Sensation kan je 1000 liter voedingswater maken.

Ook is het lang houdbaar. Tot wel 5 jaar na opening van de fles. En je kan het op zowel hydro, coco als gewone grond gebruiken. Ik vind het een erg gemakkelijk en goed product.

Oprecht enthousiast

Ik wilde dit verslag over Green Sensation laten gaan. Niet met de bedoeling om reclame te maken, maar omdat ik merk dat bloeiproducten vaak voor wat verwarring zorgen.

Veel verschillende flessen. Welke moet je nou als eerst toevoegen? En hoeveel van elk product? Vragen die wij onszelf allemaal wel eens gesteld hebben. Green Sensation en Sugar Royal zijn momenteel de enige bloei-additieven die ik gebruik en waar ik heel enthousiast over ben.

Ook heb ik vernomen dat Plagron een sample-actie heeft voor de Green Sensation. Nu veel buitenplanten nog moeten beginnen met bloeien zijn we nog ruim op tijd om een flesje binnen te halen. Plagron geeft volledig gratis flesjes Green Sensation weg, zodat kwekers het voordeel zelf kunnen ondervinden. Mocht je het bovengenoemde allemaal te mooi om waar te zijn vinden klinken, probeer het dan zelf en vul het formulier in.

Samenvatting in tabellen

Om het verslag toch even weer over de planten te laten gaan, vat ik de afgelopen kweekweken weer samen in de tabellen! Klik op de afbeelding om ze te vergroten.

Mocht iemand trouwens fouten, opmerken of kritiekpunten hebben betreffende de informatie in het verslag, voel je vrij om mij te verbeteren. Mail me  of voeg me toe op Facebook.