(advertenties)
(advertentie)

Het is op het moment van schrijven precies vijf weken geleden dat Dokter Groen de zaadjes van zijn negen wietplanten ontkiemde. Het Blumat bewateringssysteem werkt uitstekend maar de Dinamed CBD planten blijken aanzienlijk sneller te groeien dan de Candy Dawg Kush. De groene kweekdokter haalt alles in de kast om ze op gelijke hoogte te houden.

Blumat bewateringssysteem

Sinds ik vorige week het automatische bewateringssysteem van Blumat in mijn kweekkast installeerde, heb ik qua water geven geen omkijken meer naar de planten gehad. Elke dag als ik ga kijken staan de bladeren mooi naar het licht gericht. Dit systeem neemt me een hoop werk uit handen, daar ga ik nog veel van genieten!

Vorige week heb ik uitgelegd hoe het systeem werkt. Voor degenen die dat gemist hebben doe ik dat nog even in vogelvlucht over. Aan de achterkant van de kast hangt een waterreservoir, een lichtdichte zak met een inhoud van 10 liter. Omdat het reservoir een stuk hoger hangt dan de plantenpotten is er voldoende waterdruk en behoeft het systeem geen pomp.

Een timer is evenmin nodig want de planten bepalen zelf hoeveel water ze krijgen. In iedere pot bevind zich namelijk een sensor die het vochtgehalte in de aarde meet en aan de hand daarvan wel of geen water druppelt. Iedere plant krijgt zo dus water naar behoefte, het enige wat ik nog hoef te doen is zorgen dat het reservoir gevuld blijft.

GML Topping

Met de bewatering zit het dus wel snor deze ronde, aan de planten zelf heb ik wat meer werk vrees ik. De Dinamed CBD planten strekken namelijk best veel. Helemaal in vergelijking met de Candy Dawg Kush planten die bijna helemaal de hoogte niet in lijken te willen.

Dezelfde planten een week later.

Het verschil in hoogte was vorige week ook al te merken. Toevallig kwam ik op Facebook een afbeelding tegen waarop een aparte manier van toppen werd uitgelegd. Het heet GML Topping en omdat ik het experiment niet schuw en toch een vijftal planten onder de duim moet houden dacht ik, ‘kom, we proberen het eens!’

Bij GML Topping (ik heb geen idee waar de letters GML voor staan) haal je dus niet de bovenste groeitop, maar de bovenste schutbladeren weg. Hierdoor stopt de groei in de hoogte en zullen de zijtakken zich meer ontwikkelen, zonder dat de plant zijn hoofdtop verliest. Het klonk me logisch in de oren maar uiteraard heb ik nog wel even wat onderzoek gedaan, ik vond er de volgende video over:

Nadat ik de video had bekeken besloot ik om de techniek op de vijf Dinamed CBD planten toe te passen. Een week later was dit het resultaat, de zijtakken beginnen zich te ontwikkelen terwijl de hoogtegroei eventjes stil lijkt te staan. Een geslaagd experiment lijkt me, ik zal de techniek zeker nog eens proberen.

Drie & vijf toppen per plant training

Natuurlijk ben ik er met het GML toppen van de Dinamed CBD planten nog niet. Uiteindelijk wil ik de planten gelijk laten opgroeien door aan de Candy Dawg Kush planten drie toppen te laten groeien terwijl ik aan de Dinamed CBD planten vijf toppen per plant laat groeien.

Normaal gesproken wanneer ik slechts één wietsoort tegelijk kweek is er in de kast ongeveer ruimte voor 9 planten x 4 toppen = 36 toppen. Met 3 toppen x 4 Candy Dawg Kush planten en 5 toppen x 5 Dinamed CBD planten in de kast, kom ik deze keer op 37 toppen in de kast. Gaandeweg zal er hier en daar wel een top sneuvelen of wellicht laat ik ergens een top meer groeien.

Door aan de Dinamed CBD planten ieder twee toppen meer te laten groeien, hoop ik dat ze gelijk met de Candy Dawg Kush planten zullen opgroeien. Uiteindelijk denk ik dat de Dinamed CBD planten dus wel iets meer zullen oogsten dan de Candy Dawg Kush dames. Inmiddels heb ik ook de Candy Dawg Kush planten op hun drie toppen per plant training voorbereid. Hier heb ik geen schutbladeren weggehaald, maar gewoon op de ouderwetse manier getopt.

Bladprobleem…

En dan was er nog die ene plant met een bladprobleem. In een poging om het probleem op te lossen heb ik de pH-waarde van het water naar 6,3 gebracht en de plant een extra scheut hiervan met de hand bijgegeven. Dat kan heel goed in combinatie met het Blumat druppelsysteem aangezien de druppelaar stopt met water geven zolang de aarde nog voldoende vochtig is.

Helaas heeft het aangezuurde water het probleem niet opgelost. Ik zal de plant daarom deze week nog eens bijvoeden met een lichte dosis biologische groeivoeding. Het lijkt me dat de aarde nog genoeg voeding bevat maar het kan weleens helpen. Ook deze tweede extra waterbeurt zal ik met de hand toevoegen. Ten eerste omdat alleen deze ene plant het nodig heeft, maar ook omdat biologische plantenvoeding het Blumat systeem kan doen verstoppen.

Volgende week zullen we zien of het bijvoeden de oplossing is van het bladprobleem, en hoe het met de training gaat, tot dan!