(advertenties)
(advertentie)
Bart ontdekte de heilzame werking van cannabis nadat hij niet-aangeboren hersenletsel (NAH) overhield aan een rally-ongeluk. Sindsdien is hij in strijd met het beleid; gezien apothekerswiet duur en van slechte kwaliteit blijkt en Bart vindt dat een legale marktwerking (door concurrentie) goed zou zijn voor het aanbod.

Mediwiet tegen NAH

In 2009 liep ik hersenletsel op door een rally-ongeluk, niet-aangeboren hersenletsel (NAH) wordt dat genoemd. Later bleek cannabis bij mij effectief tegen de gevolgen hiervan zoals zenuwpijn, spierspanning en overprikkeling van de hersenen.

Hier moest ik echter zelf achterkomen, omdat het niet eens mag worden aangedragen in de eerstelijnszorg, één van de consequenties van het gedoogbeleid. Eerst kocht ik m’n cannabis vooral bij de apotheek en soms nog bij een coffeeshop. Indica-soorten doen het goed, maar buitenlandse hasj werkt nog het best bij mij kwam ik achter.

Staatswiet, liever niet!

Mijn gebruik is echter niet goedkoop en na een jaar was mijn financiële buffer leeg, dus moest er een andere oplossing komen. Dat alternatief was er niet meteen, dus heb ik bijna twee jaar ervaring met Bedro… *spuugt*. Ik wil de naam niet eens noemen.

De ‘staatsiwet’ van Bedrocan laat nogal te wensen over, vindt Bart.

De kwaliteit van staatswiet [van Bedrocan, red.] laat veel te wensen over, het ruikt niet eens naar wiet. Daarnaast komt er zoveel administratie bij kijken dat je dit wanbeleid wel heel erg graag moet willen steunen.

Verzekeraars en de belastingdienst, weet ik uit eigen ervaring, maken het je bovendien moeilijk om nog maar iets van je geld terug te krijgen. Toen ik doorkreeg hoe egoïstisch het werkt ben ik zelfs onder valse voorwendselen overgestapt van zorgverzekeraar. Inmiddels is er echter bijna geen enkele zorgverzekering meer die cannabis vergoedt.

Bovendien kunnen maar weinig patiënten cannabis van de apotheek betalen, zij zijn dan op zichzelf aangewezen. Sommige patiënten komen voor de rechter als gevolg van dit wanbeleid, gezien zijn gedwongen worden het voor zichzelf te regelen en dus de wet overtreden om in hun eigen medicatie te kunnen voorzien. Over patiënten die van rechters uitzonderlijke toestemming krijgen om te kweken denk ik dan: ‘waarom zij wel en een ander niet?’

Alternatieven

Op zoek naar alternatieven ben ik het eerst gaan halen bij de bron [criminele tussenhandelaars, red.] maar in die wereld voelde ik me niet echt thuis. Daarom ben ik het jaar daarop begonnen met zelf cannabis te kweken.

Na twee mislukte seizoenen was ik echter nog steeds afhankelijk van criminelen, maar gelukkig hebben zij mij verder op weg geholpen. Sinds 2015 leer ik van de bekendste wietkwekers in Nederland. Dankzij hen ben ik zelfredzaam geworden en is er zelfs genoeg wiet over om wietolie van te maken voor familie en naasten.  M’n laatste kweekcyclus legde ik vast op video:

Vergoeding beperkt

Daarom ben ik blij dat verzekeraars niet (meer) vergoeden. Die vergoeding gold sowieso maar voor de happy few en was vaak een sigaar uit eigen doos. Ik heb het idee dat de vergoeding het verbod op cannabis in stand houdt en de plant en haar mogelijkheden in een kooitje houdt. Nu komt er gelukkig ook weerstand tegen het verbod uit de medische hoek, waardoor het draagvlak voor legalisatie alleen maar groter wordt.

Bart zet zich (hier met wethouder van Zwanenburg) in zijn gemeente, Hof van Twente, actief in als pro-cannabis lobbyist. [Foto: Facebook]

De aangekondigde prijsverlaging van apothekerswiet onderstreept mijn verhaal. Dit is de laatste stuiptrekking om het verbod nog iets langer in stand te kunnen houden.

Stel dat het onbeperkt zou worden vergoed vanuit het basispakket. Dan moet je dus eerst iets ernstigs mankeren voordat je [met cannabis, red.] over je eigen lot mag beschikken. De wereld op zijn kop.

Vergoeding is de enige manier om het respectloze verbod op cannabis nog in stand te houden. Het is goed voor patiënten om minder afhankelijk te worden van zorg en medicatie.

De meeste patiënten zijn niet helemaal hulpeloos, maar worden dat vaak gemaakt. Cannabis geeft de patiënt echter controle over zijn/haar eigen ziektebeeld en het gevoel dat iemand z’n lot in eigen handen heeft.

Verbod opheffen

In de ideale wereld wordt het verbod op cannabis helemaal opgeheven. Dan komt er verschil in aanbod – door eerlijke concurrentie – en kan er eindelijk gedegen onderzoek naar de medicinale werking van wiet worden gedaan. Iets dat nu, door slechte kwaliteit cannabis en strenge regels, onmogelijk wordt gemaakt voor welwillende wetenschappers.

Door de legale marktwerking kan de kwaliteit van de wiet stijgen en daalt daarentegen de prijs. Er zou wat te kiezen zijn en dán pas kan het worden vergoed door zorgverzekeraars, niet eerder. Tenslotte draagt legalisering ook nog eens fors bij aan de schatkist.

Tot het zover is, zullen we echter voor onszelf en onze naasten moeten zorgen. Bij verschillende Social Clubs door Nederland kan iedereen leren hoe dat moet. Revolutie begint bij het volk!

[Openingsfoto: Facebook]