(advertenties)
(advertentie)

Het mediwietjaar 2017: december

Zorginstituut Nederland adviseerde in een rapport aan de overheid, de prijs van medicinale wiet uit de apotheek te verlagen. Puur omdat het kan, eigenlijk. In december kwam dan eindelijk het verlossende woord van Minister Bruins van Medische Zorg, hij besloot de prijs van apothekerswiet te verlagen met zo’n 40 eurocent per gram. 

Prijs medicinale wiet uit de apotheek omlaag per 2018

Op advies van Zorginstituut Nederland is besloten de prijs van wiet uit de apotheek te verlagen. Patiënten krijgen hun cannabis nu namelijk niet vergoed en betalen soms tot wel 2000 euro per jaar voor hun medicijn. Vanaf 1 januari 2018 kunnen deze patiënten echter rekenen op een – kleine – meevaller.

Mediwiet goedkoper

Zorginstituut Nederland adviseerde in een rapport vorige maand om medicinale cannabis uit de apotheek goedkoper te maken voor patiënten. Minister Bruins van Medische Zorg laat nu weten dit advies in te willigen, schrijft de Telegraaf. Met ingang van 1 januari 2018 zakt de prijs van apotherkerswiet daarom van 6,20 naar 5,80 euro per gram – exclusief BTW en receptregelvergoeding.

Sommige patiënten zijn nu tot wel 2000 euro per jaar kwijt aan hun apothekerswiet. [Foto: shutterstock/Jan Mika]

Nederland heeft één van de oudste medicinaal cannabisprogrammas ter wereld, maar medische wiet wordt hier sinds juni niet meer vergoed door zorgverzekeraars. Sommige patiënten moeten daarom wel erg diep in de buidel tasten voor hun medicijn, meldt het rapport, waarbij kosten kunnen oplopen tot wel 2000 per jaar.

Mediwiet in Nederland

Desondanks wordt cannabis steeds populairder als medicijn in Nederland; en dat is niet alleen te merken aan de toegenomen verkoop van gedroogde wiettoppen uit de apotheek. Na de Transvaal apotheek in Den Haag zijn er namelijk ook meer apothekers aangehaakt op de heersende wietolie-trend, waaronder het team van Cannabiszorg uit Rosmalen.

Veruit het populairst blijven toch de Cannabis Social Clubs in ons land. Organisaties die idealistisch werken en hun met zorg bereide wietolie tegen kostprijs aan hun leden verstrekken. In Nederland zijn er momenteel 1800 patiënten die hun cannabis bij de apotheek betrekken en hebben de twee grootste Social Clubs, Suver Nuver en CSC Holland, bij elkaar ruim 8000 leden.

[Openingsfoto: shutterstock/VladKK]