(advertenties)
(advertentie)

Vanaf de lente is het ieder jaar weer lastig voor mensen met hooikoorts. Nu we steeds meer ontdekken over de gezondheidsvoordelen van wiet, bekijken we in dit artikel of cannabis ook iets doet bij hooikoorts.

Op 20 maart begint astronomisch gezien de lente. Dan duurt het dus niet lang meer voordat de eerste pollen door de lucht gaan. Dit zorgt voor een tweedeling in Nederland. Er zijn blije mensen die genieten van het lekkere weer en uitkijken naar de zomer. En er zijn niezende, verkouden mensen met hooikoorts.

Omdat hooikoorts een immuunreactie is, vroegen wij ons af: helpt cannabis ook bij hooikoorts?

Wat is hooikoorts?

De lente en zomer zijn niet voor iedereen leuke tijden. Het ‘pollenseizoen’zoals deze beruchte tijd heet, is voor mensen met hooikoorts juist een zware periode. Hooikoorts is de benaming voor een stuifmeel- of pollenallergie. Zodra grassen, planten en bomen gaan bloeien, krijgen mensen met hooikoorts last van verkoudheidklachten. In medisch jargon: allergische rhinitis.

In Europa heeft 1 op de 8 mensen hooikoorts en in Nederland wordt gesproken over ‘enkele tientallen procenten’ van de bevolking. Dit zijn dus een paar miljoenen mensen. Maar wat gebeurt er nu precies bij deze groep?

Als stuifmeel via de lucht de slijmvliezen van ogen en de luchtwegen bereikt, ziet het lichaam deze antigenen als gevaar. Hierdoor maakt het anti-lichamen aan. Het immuunsysteem treedt in werking en valt de stoffen in het lichaam aan. Dit kan leiden tot klachten als:

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Niesbuien
 • Jeuk
 • Tranende of jeukende ogen
 • Kriebelhoest
 • Benauwdheid
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Slecht slapen
 • Hoofdpijn

Behandeling van hooikoorts

Hooikoorts zorgt voor klachten die vergelijkbaar zijn met een ernstige verkoudheid. [Foto: shutterstock/Octa corp]

Om van hooikoortsklachten af te komen, kunnen patiënten uiteraard de allergenen vermijden. Als je niet in contact komt met de pollen die de allergische reactie veroorzaken, heb je er geen last van. Maar goed, je kan natuurlijk niet een half jaar binnen zitten met deuren en ramen gesloten.

Patiënten kunnen immunotherapie ondergaan, waarbij de onderliggende oorzaak van de allergie wordt aangepakt. Er wordt dan steeds meer van de stof aan een patiënt toegediend tot het immuunsysteem eraan gewend is en er niet meer op reageert. Deze behandeling is echter niet voor iedereen weggelegd.

Veel patiënten kiezen voor medicatie die de symptomen onderdrukt. Corticosteroïden en antihistaminica worden bijvoorbeeld voorgeschreven om de aanmaak van histamine te onderdrukken. Dat is de stof die in het lichaam vrijkomt bij de allergische reactie en is de voornaamste oorzaak van de klachten.

Deze medicatie kan echter ongewenste bijwerkingen met zich meebrengen. Vooral bij kinderen en mensen met een overgevoeligheid voor deze middelen. Mensen met glaucoom zouden bijvoorbeeld geen antihistaminica mogen gebruiken.

Wiet en allergieën

Kijkend naar de aard van deze allergie en de uitwerking zou cannabis voor sommige patiënten een goed alternatief zijn op reguliere medicatie. Wiet werkt namelijk op het endocannabinoïde-systeem (ECS). Dat is een signaalsysteem dat verantwoordelijk is voor de homeostatische staat van ons lichaam; de algehele balans die nodig is om te overleven.

Het ECS is betrokken bij zo goed als alle processen in het lichaam. Pijn en de spijsvertering, maar ook ontstekingen en immuunreacties worden door dit systeem gereguleerd. Dat zou kunnen betekenen dat het stimuleren ervan met cannabinoïden uit wiet, de symptomen van allergieën en ontstekingsreacties vermindert.

Wetenschappers kwamen erachter dat muizen met een tekort aan endocannabinoïden, gevoeliger waren voor ernstige allergische reacties

Deze hypothese is onderzocht door wetenschappers van de universiteit van Bonn, Duitsland. Zij kwamen erachter dat muizen met een tekort aan endocannabinoïden, gevoeliger waren voor ernstige allergische reacties. De proefdieren met een overdreven hoge concentratie anandamide in hun lijf – de lichaamseigen vorm van THC – bleken allergische reacties juist sneller kwijt te zijn.

De onderzoekers concludeerden dat het ECS ’t lichaam kan beschermen tegen allergieën. En door het systeem te stimuleren met cannabinoïden uit cannabis, zou het zelfs allergische reacties kunnen bestrijden.

Allergieën kunnen helaas ook leiden tot ontstekingen. Denk aan opgezwollen, tranende en jeukende ogen. Uit een andere studie blijkt dat cannabinoïde-receptoren van het ECS deze ontstekingen kunnen verminderen.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

De cannabisplant kan ook allergische reacties veroorzaken. Patiënten kunnen daarom beter wietolie of een ander cannabisextract gebruiken. [Foto: shutterstock/Kojin]

Dat onderzoek richtte zich op het ontrafelen van auto-immuunziekten, waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. En bij allergieën is dat natuurlijk niet anders. Het lichaam ziet een vreemde stof als gevaarlijk en maakt anti-lichamen aan.

Hooikoorts en cannabis

Om hooikoorts met cannabis te behandelen kun je beter wegblijven van bloemtoppen. Zelfs wietplanten kunnen allergische reacties opwekken bij mensen die er gevoelig voor zijn. Het is tenslotte een plant.

Patiënten kunnen hun heil beter zoeken in wietolie of edibles. Hierbij zijn de werkzame stoffen uit de plant gehaald en verwerkt in een olie of voedingsmiddel. Er zijn geen pollen meer in het product aanwezig die voor een allergische reactie kunnen zorgen.

Omdat de werkzame stoffen het lichaam ondersteunen, kan het de moeite waard zijn. Begin altijd rustig. Neem tweemaal daags een druppel olie of een beetje wietthee voor het slapen gaan en kijk wat het doet.

Lees op Mediwietsite ook:

 

[Openingsfoto: shutterstock/Alexander Milgunov]